Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В програмата на "Дни на музиката в Балабановата къща"

Виртуозите Мила Георгиева и Георги Черкин с концерт в Пловдив

В Дома на културата "Борис Христов" от 19 часа

Тази вечер в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив е концертът на виртуозните музиканти Мила Георгиева - цигулка, и Георги Черкин - пиано, заедно с Камерния ансамбъл “Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров. 

Концертът е част от програмата на юбилейния Десети международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща".

Мила Георгиева е концертмайстор на Радиооркестъра в германския град Щутгарт. Още от най-ранна детска възраст тя печели първи награди от конкурси в Италия, Чехия и България, и изнася концерти в Испания, Холандия, Филипините, Сингапур, Индия и Китай. На 14 години поема самостоятелния си път по света. Учи при Дороти Дилей и Чо Лианг Лин в „Джулиард скул” (Ню Йорк) и при Ифра Нийман в „Гилдхол скул” (Лондон). Свири с оркестър „Гевандхаус”, под диригентството на Курт Мазур и Херберт Бломщед; с Бамбергски симфоничен оркестър, под диригентството на Жорж Претр; с оркестъра на Тонхале, под диригентството на Ричард Хикокс; с Цюрихски камерен оркестър и много други. Участва в музикалните фестивали „Marlboro” (Вермонт, САЩ), IMS„PrussiaCove” (Великобритания) и „Stavanger” (Норвегия), и осъществява множество турнета в Германия, Франция, Южна Америка и Япония, където записва четири компактдиска за RCAViktor. От 2002/2003 Мила Георгиева заема поста концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Свири на цигулка „Страдивариус” от 1703 г.

Георги Черкин е сред най-изявените български пианисти от неговото поколение. Изпълнител и композитор, той носи музикалната си закваска от семейството, и най-вече от прочутия си дядо – майсторът песенник Георги Златев-Черкин. Възпитаник на проф. Атанас Куртев в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, на Серджо Пертикароли в „Санта Чечилия” (Рим) и проф. Кемерлинг в „Моцартеум” (Залцбург), още съвсем млад, наред със славата си на виртуоз, той се сдобива и с авторитета на първопроходец, автор на уникални аранжименти за пиано и оркестър на класически произведения, писани за соло пиано, сред които и Лунната соната на Бетовен. През последните няколко години Черкин се занимава активно с композиране на транскрипции. Произведенията му са приети възторжено от публиката в Германия, Полша, Русия, Южна Корея, Канада. Концепцията на музиканта е да запази напълно клавирния оригинал и чрез добавянето на оркестровите тембри да постигне по-богата звукова картина.

Камерният ансамбъл „Софийски солисти”, основан през 1962, в изнесените над 3000 концерта по цял свят, представя произведения от близо четири столетия. Сред тях – десетки, написани специално за ансамбъла. „Солистите” участват в авторитетни международни фестивали, свирят в Карнеги хол, Барбикан център, Гевандхаус, зала Гаво, в операта в Сидни и на всички престижни сцени в Япония и Корея. През първите 16 години ръководител на ансамбъла е един от големите български композитори и диригенти – акад. Васил Казанджиев. В периода от 1978 - 1988 негов приемник е Емил Табаков. Той разширява стилистичните и инструментални характеристики на камерната формация и реализира серия записи и телевизионни филми. Развитието на традициите и обновяването на персоналния състав на „Софийски солисти” се свързват с дейността на настоящия диригент – Пламен Джуров. Ансамбълът има в актива си около 90 грамофонни плочи и компактдискове.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Община Пловдив за 2019 г. и се осъществява с любезната подкрепа на Община Пловдив, Фондация “Америка за България”, Фондация “Музикартисимо”, Министерство на културата, ОИ “Старинен Пловдив”.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Сопот започват Вазовите празници

Започват Вазовите празници в Сопот, организирани по традиция от общината, съвместно с къща музей „Иван Вазов“ и народното читалище, носещо името на Патриарха на българската литература. Този година честваме 174 години от рождението на Вазов. От 1 до 9 юли 2024 г.  на ул. „Васил Левски“ /пред бившия кинокомплекс/ е експонирана изложбата..

публикувано на 01.07.24 в 07:33

Излезе романът "Нито в понеделник, нито по-нататък"

"Нито в понеделник, нито по-нататък" се казва първият роман на  Десислава Грамадникова . Тя е гост на програма "Точно днес", за да го представи преди премиерата в Пловдив. Срещата с читателите е насрочена за 2 юли, в Дома на младоженците, със съдействие на район Централен на община Пловдив, и ОП "Радостни обреди". Авторката има издадена книга с..

публикувано на 01.07.24 в 06:45

"Бонбоните" гостуват с концерт на Бунарджика

Детската вокална група „Бон-бон“ ще изнесе концерт тази вечер на площадката на акведукта на хълма Бунарджика . Малките певци гостуват в Пловдив с „Песни и танци от всички мюзикъли, събрани в едно“. Събитието е в рамките на фестивала „Включи квартала – Театър в парка“. Идеята на инициативата е подчинена на популяризиране на театралното..

публикувано на 30.06.24 в 10:26

Александър Секулов в "Срещи"-те тази събота

"Пловдив е далекоглед. Ако го обърнеш от правилната страна, виждаш надалече, ако го обърнеш от неправилната, си разбиваш носа в първото препятствие." Александър Секулов. С автора на фрагментите ВЪЗХВАЛА НА ПРОВИНЦИЯТА Александър Секулов тази събота си говорим за Пловдив, за провинцията, за Бог, за смисъла да сме тук.  Слушайте, има какво да чуете...

обновено на 29.06.24 в 12:47

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

обновено на 29.06.24 в 09:29