Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив юнската норма на валежите вече е с 1,5 пъти повече


По- малко валежи се очакват в понеделник следобед,  през нощта и утре, съобщи пред Радио Пловдив дежурният синоптик Анастасия Стойчева. 

За вторник, обаче, също е в сила жълт код  за обилни валежи. Очаква се на места да се излеят между 25 и 30 литра на квадратен метър. Като се има предвид, че в Пловдив за няколко часа паднаха 80 литра дъжд, които са  1,5 пъти повече,  отколкото е месечната норма, очакваните количества не са за пренебрегване, предупреди Стойчева. 

Месечната норма за Пловдив е 49 литра на квадратен метър дъжд, а до момента са паднали почти 80 литра. Това е 162 процента повече от нормата за месеца. За много кратък период прехвърлихме месечната норма.

В пролетния период в умерените ширини подобно време с големи валежи е типично. За Европа най- интензивният дъжд е регистриран в Румъния през юли в предишни години – за 20 минути са паднали 205 литра дъжд.


Утре може да се очакват градушки и бурен вятър. Прогнозата е лошото време да продължи и в сряда. Допълнителната влага също има принос за образуването на купеста облачност. 

От четвъртък нататък валежи почти няма да има, а температурите ще се повишат в края на седмицата. В началото на другата отново следобед се очакват валежи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Пловдив подготвят сериозни промени в таксите за "Синя зона"

Наредбата за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив ще има промени. Те ще касаят паркирането в най-натоварените зони на града, това съобщи за Радио Пловдив Ангел Славов , заместник-кмет с ресор "Обществен ред и сигурност". По-висока се очаква да стане таксата за престой в т.нар. "Синя зона" за три особено натоварени..

публикувано на 23.05.24 в 11:26
Румен Драганов

Има много силен интерес на туристи от Европа към България

Как започна туристическият сезон и какви са основните предизвикателства пред бранша, разговор в програма "Точно днес" с  Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов подчерта, че всички прогнози от бранша са за положителен летен сезон в България .  "Всичко, което бе договорено през миналата година на борсите, индикациите..

публикувано на 23.05.24 в 09:40

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението.  В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания..

публикувано на 22.05.24 в 07:33