Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карнавал на книгата ще се проведе в СУ "Найден Геров"

Празник на книгата ще се организара днес в СУ „Найден Геров“ по проект „Приказна работилница“. 

Той е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

От 11 часа в образователния център на СУ „Найден Геров“ пред децата от училището, техните учители и родители ще бъде представена новата книга „Приказки от Изгрева“ на писателката Диана Петрова. Тя е създадена по проекта в партньорство между издателство „Летера” – Пловдив и СУ „Найден Геров“ – Пловдив.

В събитието ще участват детската авторка Диана Петрова, директорът на училището Емил Начев, ръководителят на проекта издателят Надя Фурнаджиева. В музикалната програма са включени изпълнения на Милка Манолова и Жулиета Шишманова от 6 а клас и Емил Михайлов и Ангел Антонов от 7 а клас. 

Водещият на празника, актьорът Стоян Серданов ще  въведе деца и родители  в приказния свят на Диана Петрова.

„Приказки от Изгрева“ разказват за мечтите и фантазиите на едни лъчезарни деца, които живеят, учат и играят в ромска махала – там, където първо изгрява слънцето и затова е наречена „Изгрев“. Приказните истории на Диана Петрова представят един по-различен свят с неговите легенди, обичаи, празници – Гергьовден, Банго Васил, разказват защо ромите нямат азбука и защо са разпилени по света, за техните сватби и традиции, свързани със семейството, приятелството и любовта...

На всички участници в литературните занимания ще бъдат подарени книги с приказки.

Целта на проекта „Приказна работилница“ е да се събуди интереса на децата към книгата и към българския език, като дискутират важни за тях теми. Той цели подобряване на диалога между деца от ромски, турски и български произход, взаимното разбиране на начина им на живот и техните проблеми, т.е. да способства за интеграцията.„Приказна работилница“ е своеобразна малка творческа лаборатория, в която детската авторка Диана Петрова и редакторката от издателство „Летера“ Цветелина Димитрова проведоха уъркшоп с 14 деца от СУ „Найден Геров“ – Пловдив, под ръководството на преподавателките Пенка Казакова и Нефизе Жекова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мария Райчева гостува на галерия "Аспект"

С последна за сезона самостоятелна изложба галерия "Аспект" отново посреща талантливата художничка Мария Райчева - творец от най-младото поколение български живописци, но успяла вече да натрупа завидна творческа биография.  Тя е добре позната на пловдивската публика със своя личен стил, вплитащ в себе си импресионизма, постимпресионизма,..

публикувано на 26.06.24 в 09:18

Изложба на Анастасия Кметова в Градската художествена галерия

Възпоменателна изложба на известния български керамик Анастасия Кметова (1933 – 2021) ще бъде открита в Градската художествена галерия.  Изложбата под надслов “Силен дух в крехко тяло” е по инициатива на нейни близки и съдържа над 65 керамични произведения от различни периоди. Откриването е от 18 ч., а експозицията ще остане във залите за временни..

публикувано на 26.06.24 в 08:49

Театрален проект помага на ученици да овладеят гнева и проблемите

Проектът „Форум театър в училище“ започва през януари, в ПГО „Ана Май“, в Пловдив. Това е първият такъв проект, който се случва в училище. Борис Зафиров и Лилия Секова са двигатели на проекта, съавтори и режисьори, като Борис Зафиров е и ръководител на проекта, който се реализира със съдействието на национален фонд "Култура"...

обновено на 25.06.24 в 16:16

Балетна гала вечер на талантите на DS Magnifique

Балетната гала вечер на талантите на DS Magnifique с ръководител Нора Маршаха ще се случи на 30 юни (неделя) от 17:00 ч., в Дом на културата "Борис Христов". Това издание на Балетната гала вече се осъществява с подкрепата на Опера Пловдив и с медийната подкрепа на Радио Пловдив. "Изключително разнообразна програма сме подготвили и този път. На..

обновено на 25.06.24 в 14:20

Специална премиера в Театър “А'парт“

Деца със специални образователни потребности канят на театрална премиера в Театър“ А'парт“! Днес от 17: 30 ч. в залата на Театър“ А'парт“ ще бъде представена за първи път на пловдивска сцена и пред публика, театрална постановка, която се реализира изцяло от деца със специални образователни потребности. Премиерата "Не пипай куфара" по Борис..

публикувано на 25.06.24 в 13:40