Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляването на ДДС и субсидиите е популизъм

Снимка: БГНЕС

Прави впечатление, че след изборите всички политически формации, и днес и министър председателят Бойко Борисов играят на вълна популизъм по данъчните закони и субсидиите, като че ли изведнъж се оказаха в консенсус за намаляване на ДДС на различни стоки. Ако го бяха казали не само Делян Пеевски, освен визията на БСП за управление, където бяха поставили темата, но без да шумят много, щяхме да го приемем за предизборна пропаганда. След саботажа на 70% от избирателите в тези избори, явно сега политическите формации искат да привлекат вниманието на избирателите за местните избори.

Така коментира анализатирът Осман Октай темата с изявлението на Делян Пеевски в българския парламент веднага след еврозиборите за намаляване на ДДС на хляба, лекарствата и книгите.

Тези разговори, ако искаме да звучат серизоно, трябва да се направят в широк експертен, а не в политически дебат, смята Октай. 

Делян Пеевски просто трябваше да оправдае присъствието си 2 поредни дни в българския парламент и оставането си в България като народен представител. И сега в момента започва да привлича вниманието. 

Октай допусна, че ще го виждаме тези дни и свързва това със старта на процедурата за избор на главен прокурор.

Определено политическите консултации, договаряния и задкулисието ще имат активна роля и хора като Делян Пеевски, които имаха голяма роля при избора на Цацаров за главен прокурорт преди 7 години (...), всичко това говори, че ще се търси отново силните задкулисни играчи чрез силно политическо влияние да определят следващия главен прокурор, за да не отговарят за престъпленията, които извършват.  

Октай анализира и резултатите на ДПС от евровота.

Видя се, че има голям отлив в традиционните региони гласоподаватели на ДПС и някъде около 180 хиляди гласа получават от т.н.  бастиони Кърджаки и Лудогортието. За сметка на това компенсират от други региони, които станаха почти типични последните години, откакто Делян Пеевски присъства в техните листи както за български парламент, така и за европарламент. Видя се, че много ромски гласове са реализарали по един или друг начин. И, вижда се от разкритията на вашите колеги, че са купени тези гласове. Примерно няма как ДПС да са получавали гласове около 9 хиляди в Софийска област, около 7-8 хиляди Монтана, толкова и във Враца, 4 хиляди във Видин, близо 10 хиляди в Стара Загора. Тези гласове са предимно ромски и те са между 100-120 хиляди. Най-интересно е, че те бяха поделени, като се направи сериозен анализ, между ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Дори в пловдивски региони е по същия начин.

Октай предположи:

Може би брокерите, които осигуряват по този начин гласуване в тези секции, са имали задачата да разпределят по определена пропорция тези избиратели.

По думите му, ДПС винаги са подкрепяли задкулисно и тайно управлението и винаги са били близо до него. Според него, сега това ще проличи още по-силно след отсъствието на Цветанов. 

 Цялото интервю - в аудио файла.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31