Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще подкрепим предложението на ГЕРБ и в пленарна зала

Борис Ячев в студио на БНР
Снимка: Емил Николов


Горещата тема за намаляването на бюджетните субсидии за партиите на 1 лв. и за раздорите в малката коалиция „Обединени патриоти“ коментира за Радио Пловдив  депутатът Борис Ячев.

Народния представител подчерта, че за НФСБ това  не е нова  или неудобна тема, защото предложението за намаляването на субсидиите  депутатите от партията на Валери Симеонов във формация ПФ са внесли още в предишното НС и след това в началото на мандата и на това - 44 НС. 

За нас това не "свещенна крава", която не може да бъде пипана. Приехме спокойно идеята на ГЕРБ. Обсъдихме го. И ще подкрепим предложението, когато влезе в зала. Схващаме идеята на колегите от Герб да бъде отговорено на особения обществен интерес към темата за парите на  политическите партии. Но на мен лично ми се струва, че само подобна крачка за драстично намаляване -повече от 10 пъти на парите не бива да  бъде самоцел и  проява на политически  мазохизъм. То трябва  да бъде облечено в законови мерки, които да не  позволят да се отиде  в другата крайност. Възможността отделни политически партии или  на политическата класа  въобще да попадне в зависимост от  различни икономически кръгове, групировки , олигарси, монополисти.Защото има подобна вероятност и има подобно опасение и това витае в НС. Защото всяка партия  си има нужда за поддръжка на  своята дейност, офиси и структури. Партийните субсидии са за това . Те не са да отидат в джоба на народните представители, а за издръжката на партията и политическата дейност на партията и подготовката за провеждане на избори за да може тази партия да влезе отново във властта.

Според Ячев трябва да има гаранции, че политическата партия ще може да върши своята дейност без да се търсят други външни нерегламентирани източни или т.н сива икономика.

Ще предложим намаляването на субсидиите да върви с други възможности . Например качването на тавана , с което може партиите да получават средства от външни дарители.

Той подчерта, че няма общо становище на коалицията, но най-вероятно предложението ще бъде прието и от останалите в групата.

Ще изчакаме още време за да видим духа на професионализма дали ще бъде възстановен в групата. Тогава ще видим, защото сега НФСБ е в една деликатна ситуация да е между двама партньори, които взаимно си хвърлят обвинения. , заключи Ячев.

На въпрос дали ще се запази "малката коалиция" той отгвори : Ще видим дали ще се запази "малката коалиция"


Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31