Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуози от Холандия свирят на "Страдивариус" в ГДК

12 цигулки на най-почитания майстор за всички времена ще зазвучат от 21 часа в Пловдив

Дванайсет музиканти ще свирят едновременно с безценни инструменти от епохата на Страдивариус в Дом на културата "Борис Христов" тази вечер. Концертът започва в 21 часа. 

Поради потвърдените прогнози за опасно време и интензивни валежи, решението на Операта е продиктувано от необходимостта да се съхранят безценните музикални инструменти, за които е немислимо да бъдат изложени на неблагоприятни метеорологични условия.

Билетите важат без заверка. Като комплимент за причиненото неудобство зрителите на концерта ще получат бонус ваучери за 50% отстъпка за заглавие по избор от програмата на OPERA OPEN .

Камерата Страдивариус Oркестър /Холандия/ е ръководена от виртуоза Разван Стойка. Техният концерт е част от програмата на Държавна опера - Пловдив - OPERA OPEN. 

Изтъкнатите музиканти ще бъдат дирижирани от Константин Дорбойков, а сопраните Вера Гиргинова, Евгения Ралчева и Марияна Панова ще допълнят уникалния звук на едни от най-качествените струнни инструменти в света. В програмата на концерта са включени произведения от Паганини, Вивалди, Хендел, Пиацола, Бетовен и други, уточни говорителят на операта Никола Шопов.

Страдивариус е може би най-почитаният майстор на цигулки за всички времена. Като дете е работил във фабрика за инструменти под ръководството на Николо Амати. През 1666 година той вече е научил достатъчно, за да сложи своето име на цигулката Страдивариус с латинска форма. Четири години по-късно той отваря собствена работилница в Пиаза сент Доменико, където живее и работи до края на дните си през декември 1737 г., когато е на 93 години. Собственоръчно е изработил 1100 цигулки, виоли, виолончели и китари. Около 650 от тях са цигулки като 450 са оцелели до наши дни.

Очаква се музикалното събитие да бъде сериозно изпитание за охраняващите екипи и застрахователните компании на инструментите, чиято стойност в милиони евро се пази в тайна. 

Самият Стойка свири на цигулка Страдивариус от 1729 година, добави Никола Шопов.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурс за стихосбирка #ДО 40

Многоезичния литературен сайт Plovdivlit, който е най-голямата литературна платформа в града под тепетата, отличи двама автори, вместо един в тазгодишния конкурс за стихосбирка #ДО 40.  Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурса от общо 12 ръкописа, постъпили до обявения срок 24 май.  Стихосбирките „Небесно гнездо“ от Жени Щерева и „Между тук и..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

По пътя на славата с мюзикъла „Фейм“ в Пловдив

„Мечтай и вярвай, че ще направиш велики неща!“ Под режисурата на доц. д-р Петър Одажиев, артистите от Софийски музикален театър, представят вдъхновяващата история на група млади артисти, от нюйоркски колеж за сценични изкуства, поели  по пътя на славата. Всички те мечтаят да постигнат заветната си цел, но когато се сблъскват с..

обновено на 16.06.24 в 14:06

Кристина Ляхтова с изложба "Животът е танц"

Кристина Ляхтова е ландшафтен архитект по образование и художник, който рисува с неудържима страст! Рисуването преоткрива преди около десет години и от тогава не спира да твори. Участва в множество съвместни изложби с други артисти.  Обича да рисува с масло и обожава техниката с шпакла.  “За мен е много важно в една картина да има послание! Да..

обновено на 16.06.24 в 09:38

Ден на доброволците на Алея на книгата от "Пловдив чете"

Днешната неделя е последният ден на тазгодишната Алея на книгата, но фестивалът „Пловдив чете“ продължава до сряда, 19 юни. Програмата днес минава под знака „Ден на доброволците“.  В литературен кът към  Алеята на книгата  в 10,30 часа ще има спорт, игри и четене с „Клуба на добротворците“. В 15,30 под надслов „Четем на глас“ ще е разговорът защо..

обновено на 16.06.24 в 09:26

„Градът празнува Операта“ в Пловдив с виртуозния Васко Василев

В Пловдив ще се проведе празничен гала концерт „Градът празнува Операта“със специалното участие на виртуозния цигулар Васко Василев. Проявата е на площад „Централен“, входът е свободен. Събитието е кулминация на честванията, посветени на 70 годишнината на Опера Пловдив. Концертът със солисти, хор и оркестър на Опера Пловдив ще бъде дирижиран от Якопо..

обновено на 16.06.24 в 09:26