Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Каталуния очакват да се открие Българско консулство

6
Иванка Иванова, предс. на Инициативния комитет за петицията за Българско консулство в Барселона
Снимка: Екатерина Костова

Ако през лятото работещите българи в страната и чужбина очакват с  еднакво нетърпение отпуските си, то за сънародниците ни в Каталуния има още едно очакване – откриването на Генерално Консулство на България в Барселона. Председателят на Инициативния комитет за създаването му Иванка Иванова  разказва, че с особено вълнение към събитието са родителите на децата, родени от миналия октомври до сега.

Децата, които стоят и чакат, за да бъдат подадени документите им за ЕГН, са над 30 на брой, което е много голяма гордост. Никой не пътува за Валенсия или за Мадрид, защото очакват с най-голяма гордост откриването на консулство, за да си извадят националността тук.

Решението на МС за откриване на щатно Българско консулствто в Барселона с окръг Каталуния и Арагон  е от началото на месец май. Сигнал за необходимостта подава петицията с това искане, която Иванка организира  през октомври 2018-та, а в началото на февруари вече внася до всички български институции.

Петицията е подписана от 3000 души от Каталуния и 600 души от България, като същевременно петицията е подписана и от Валенсия, и от Мадрид, и от Навара, и от Тенерифе и от Южната част на Франция - град Тулуза.

Българите, които живеят тук, имат лични причини да подкрепят петицията. Бизнесменът Ненчо Алексиев разказва:

В Каталуния има 17 000 регистрирани официално българи. На година идват около 90-100 хиляди туристи българи. Не може да няма орган, който да представя и защитава българите. Българите имат доста проблеми - стига едно най-елементарно разсейване да ти откраднат документите и оттам вече проблемите ти са невероятни. Единствените консулства, които има, са на 700 км и как ще се оправяш, не знам.

Леда Гачурова, която ражда и двете си деца в Барселона, има личен опит.

За малките новородени деца, аз се сблъсках с това - трябваше да пътуваме за първите паспорти. 

А 22 годишната Даниела Раева, която е била на 9 години, когато пристига с родителите си, помни такова пътуване до Мадрид:

Бяхме в 4 часа сутринта станали, сутринта рано първи час. Беше ужасен ден, валеше много. Аз бях много малка и си спомням, че беше изключително уморително да висим там с часове,  като можеше тук в голям град да си оправим документите. Даже във Валенсия сме ходили, не може да се сравнява. Много пари се харчат, там трябва да престоиш...

Конулството ще е и още едно място, където българите ще могат да гласуват. Тук активността за европейските избори в края на май е била по-висока, отколкото изборната комисия е очаквала, казва Ненчо Алексиев:

Беше сравнително добре. Дано новите депутати, които ще дойдат, да си вземат поука от това, което стана, и да тръгнат да работят с по-голямо съзнание за това, за което са изпратени. А не само и само, за да жиеят спокойно в Европа, да си получават големите заплати и да избягват от всякакви отговорности или да сервилничат на някои по-силни политически личности, които да ги използват за гласуване. Ние българите също пострадахме от всичко с това, с това че ни сложиха не на втора, а на трета и чевтърта скорост. 

По-младите българи тук имат своите очаквания за Европа през следващия мандат. Учителката в българското училище Магдалена Ананиева и Леда Гачурова споделят:

По-отворена Европа, по-приемаща.

По-голямо дигитализиране на всякакви области - образователна, медицинска, в административните длъжности... Да се въведе все пак повече технология, особено за подрастващите.

Интеграция и равенство са обединяващите думи в очакванията и на бившата медицинска работничка в Пирогов Любимка Мъдрова и пианистката Ивана Говедарска, които също живеят в Барселона:

Точно това е, да има тази колаборация, ако можем да кажем, това което е Европейската общност - едно цяло и една обща интеграция на всички хора. 

Би ме се искало, някак си, държавите в Европа да могат да се изравнят и в крайна сметка да бъдем едно цяло. 

А Иванка Иванова, чиято петиция за консулство в Барселона обедини българи от различни краища на Европа, се обявява и срещу друг тип разделения:

Никога не трябва да се разделяме на българи от чужбина и българи в България. Ние сме един и съши народ. Има свобода на движение, на работна сила, на специалисти... Е, няма по-хубаво от това да имаш свободата да излезеш да докажеш, че това си ти, че това са твоите възможности и че можеш да се бориш и да сложиш българското знаме отпред, успоредно с  европейското, както ние сме го направили в Барселона!

За новото консулство Правителството вече гласува отпускането на средства. И макар че още няма официална дата за откриване му, българите в Каталуния очакват това да стане най-късно след летните отпуски.БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Лицата в кабинета ще изпълняват приоритетите на ГЕРБ

Намаляват или се увеличават  шансовете за съставяне на правителство след срещата на номинирания за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски с ДПС - коментар и анализ от политолога Георги Киряков.  "Наблюдава се тенденцията да се акцентира върху сходствата между партиите, но да не се набляга върху това, което ги разделя  и по специално в разговорите..

публикувано на 09.12.22 в 15:26

Нараства вероятността за предсрочни избори

Обречени ли са опитите за съставяне на правителство с първия мандат? Разговорите на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС професор Николай Габровски засега не дават подкрепа, ще се случи ли развръзка? Политологът Иво Инджов в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив заяви, че развръзка в днешния ден няма да има. „Факт е, че тези..

публикувано на 09.12.22 в 10:08
Красен Станчев

Частният сектор се развива доста добре, има ръст от 3%

Докато политическите совалки за съставяне на кабинет вървят, депутатите творят в пленарна зала. Изненадващо идеята на БСП за обвързване на минималната работна заплата със средната за страната беше подкрепена на първо четене от всички политически сили. Какво означава реално това за икономиката? Отговорите търсим от икономиста  Красен Станчев . Красен..

публикувано на 09.12.22 в 10:04

Лекарите вместо да преглеждат пациенти, подреждат хартия

Увеличаващата се административна работа на общопрактикуващите лекари затруднява работата им, а от това страдат пациентите. Работата с хартиените документи отнема времето на лекаря или негов сътрудник. Това са един до два часа работно време на ден, за които могат да бъдат прегледани от 5 до 10 пациенти. Това заяви пред Радио Пловдив д-р..

публикувано на 09.12.22 в 08:21

Реформите за приемането в Шенген изглеждат невъзможни

Важните реформи, за да бъде приета страната ни в Шенген, изглеждат невъзможни в близка перспектива, тъй като нямаме стабилно правителство, а за да се случат е необходимо  широко мнозинство. Това коментира политологът Милен Любенов малко след като стана ясно, че България и Румъния получиха отказ от присъединяване към пространството...

публикувано на 08.12.22 в 16:44