Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дрехата е нашият паспорт

7
Снимка: Antonio Siesti

Не всяка вечерна и не всяка булчинска рокля е висша мода. Не стилът на дрехата, а начинът на изработване определя тя дали е висша мода или не.Това казва Иван Донев, известно име в модните среди не само у нас, а и по света. Той е съвсем млад, пътят му тръгва от град Раковски, минава в училищните години през Пловдив, където учи фоклорно пеене. Мечтата му обаче е свързана с модата. 

Днес той не само е завършил тази специалност в една от академиите в Рим, еталон за висша мода, а е носител на различни награди не само в Италия. Носител е на "Златна игла" за 2018 година, а преди броени дни спечели почетната награда за мода на община Джинцано, Рим. 

Дрехата е нашият паспорт, нашата лична карта, казва още Иван Донев и обяснява поговорката, че по дрехите посрещат така: Не живеем за хората, но живеем сред хората. Трябва да бъдем внимателни с тази смелост да бъдем просто каквито на нас ни харесва.

По-малко от месец  след представяне на последната му колекция в Токио, в "Ден след ден" на Радио Пловдив Иван Донев говори още за пътя от фолклорното пеене до висшата мода, подкрепата, която си е обещал да прави за младите български дизайнери и вече я реализира, както и какво да носим през този сезон, за да сме на върха на модната вълна. 

Със сигурност не с джапанки, казва. Посочва отдавна илзязлите от мода чантички, които все още у нас се носят "на гърба като Калашник", усмихва се на обемите, чиито преносителки нарича "ходещи телевизори" и на вафлите в косите, заради които се шегува, че "българските жени ще се разболеят трайно от диабет". 

Не е нужно да харичм пари, за да изглеждаме добре, нужни са добър вкус и обич към красивото, казва Иван Донев още. За една лятна вечерна разходка е достатъчно да сложиш красива ленена рокля, а за господата къси панталонки и красива ленена риза. Препоръчва еспадрилите или мокасините.  

Иван Донев говори и за своите модели в Матера, градът, който е европейска културна столица заедно с Пловдив. А на въпрос дали планува ревю в нашата столица на културата, казва, че поканата за творците на Пловдив, които работят навън и са познати зад граница, трябва да дойдат от града, а не те самите да се предлагат. Има ни, съществуваме, търсете ни! 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Театрален проект помага на ученици да овладеят гнева и проблемите

Проектът „Форум театър в училище“ започва през януари, в ПГО „Ана Май“, в Пловдив. Това е първият такъв проект, който се случва в училище. Борис Зафиров и Лилия Секова са двигатели на проекта, съавтори и режисьори, като Борис Зафиров е и ръководител на проекта, който се реализира със съдействието на национален фонд "Култура"...

обновено на 25.06.24 в 16:16

Балетна гала вечер на талантите на DS Magnifique

Балетната гала вечер на талантите на DS Magnifique с ръководител Нора Маршаха ще се случи на 30 юни (неделя) от 17:00 ч., в Дом на културата "Борис Христов". Това издание на Балетната гала вече се осъществява с подкрепата на Опера Пловдив и с медийната подкрепа на Радио Пловдив. "Изключително разнообразна програма сме подготвили и този път. На..

обновено на 25.06.24 в 14:20

Специална премиера в Театър “А'парт“

Деца със специални образователни потребности канят на театрална премиера в Театър“ А'парт“! Днес от 17: 30 ч. в залата на Театър“ А'парт“ ще бъде представена за първи път на пловдивска сцена и пред публика, театрална постановка, която се реализира изцяло от деца със специални образователни потребности. Премиерата "Не пипай куфара" по Борис..

публикувано на 25.06.24 в 13:40

„Любими картини от любими автори“ във "Възраждане"

В галерия „Възраждане“ се открива изложба „Любими картини от любими автори“. В експозицията са показани платна на художници, с които галерията е работила през годините. Сред тях са Димитър Лалев, Георги Чапкънов, Слав Бакалов, Ставри Калинов, Димитър Манолов, Стефан Десподов, Виолета Радкова, Иван Чакъров и други. „В новата обща изложба..

публикувано на 25.06.24 в 07:59
Орлин Горанов изпълнява песента „Все още“ на авторския концерт на Кристиян Бояджиев в I студио на БНР.

Орлин Горанов празнува 50 години на сцената

Петдесет години на сцената е период , за който човек  трудно може да повярва, че  толкова неумолимо бързо са минали- споделя любимият на милиони българи певец Орлин Горанов. Приема този факт с благоговение, защото винаги е бил с приятни за него хора на сцената и са правили това, което искат. Благодарен е на публиката , че за всичките тези 50 години..

публикувано на 24.06.24 в 16:15