Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи от 10 до 19 юли в МБАЛ "Св. Пантелеймон"

| обновено на 10.07.19 в 10:45

Новооткритият медицински център към УМБАЛ „Свети Пантелеймон“ ще бъде доокомплектован напълно до  1-ви септември. Тогава липсващите досега специалности – очен лекар, уши, нос,гърло и  АГ ще бъдат факт и  за нас ще бъде чест да представим неговите специалисти,  заяви управителят на УМБАЛ „Свети Пантелеймон“  д-р Константин Сапунджиев.

Ще представим и възможностите на Спешното отделение, което е единственото работещо в общинска болница на територията на район „Южен“. Той е  голям и се нуждае от качествено обслужване.

Идеята на стартиращите от утре безплатни прегледи е ние, като общинска болница, да предоставим тази услуга за социално значимите заболявания. И при констатиране на заболяване, пациентите могат да бъдат приети в гастро-ентерологичното и хирургичното отделения, които предлагат отлични условия. Идеята е пациентите да имат достъп до медицинска услуга все повече и повече.

По думите на д-р Сапунджиев, УМБАЛ „Св.Пантелеймон“ е в добро състояние и всички отделения работят качествено с наличните специалисти и апаратура.

По някои клинични пътеки има увеличение около 10%, а за АГ – отделенията увеличението е между 10 и 16%. Проблемът с недофинансирането на пътеките обаче си остава и това няма да оправи кой знае колко финансовото положение на болниците. Във връзка с новия стандарт от Здравното министерство за Спешното отделение, болницата не е получила никакво финансиране, откакто този стандарт е въведен. Болницата поема разходите за Спешното отделение, тъй като районът не може да остане без него, за да бъдат правилно лекувани нуждаещите се.

Всеки две седмици тематиката на безплатните прегледи ще бъде  променяна. Предстои да има безплатни прегледи за лицево-челюстна хилулгия и Урология, а след това и за АГ.

Всяко отделение ще бъде представено поетапно с безплатни прегледи от 10 до 19 юли.

Интервюто – от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34