Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха останки от римско жилище и гроб в центъра на Пловдив

10
Снимка: Димитър Владимиров, Радио Пловдив

Останки от римско жилище с глинен водопровод, както и гроб бяха открити при изкопни дейности по ул. „Г. М. Димитров“ в центъра на Пловдив. 

Според специалистите разкритите археологически  структури датират от II  -  IV в. сл. Хр.

Находките са открити при изкопни работи за присъединяване на сграда към топлопреносната мрежа. 

Сформирана е комисия от експерти към Министерството на културата и след изготвяне на протокол е започнало теренно проучване на археологията под ръководството на археолога Мая Мартинова от Регионалния археологически музей. 

След края му се очаква нов оглед от комисия към Министерството на културата, която да приеме резултатите от него. 

Работата по изграждането на топлопровода може да продължи след разрешение от Министерството на културата. 

Не за първи път EVN Топлофикация разкрива и консервира археологически находки по време на своята дейност. През 2012 г. в същия район при изкопни работи на дружеството бе разкрита  раннохристиянска гробница от IV в. сл. Хр. със стенописи, изобразяващи чудесата на Христос.  

Сега античната гробница може да се види в Регионалния археологически музей – Пловдив. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Делото срещу близнаците от Цалапица започва по същество

Днес започва по същество делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица, обвинени в лично укривателство за убийството на младежа Димитър Малинов.  Очаква се на днешното заседание да бъде разпитан сочения за негов пряк убиец Рангел Бизюрев, който след дълго укриване в  чужбина, най-сетне бе екстрадиран в България.   След..

обновено на 16.05.24 в 08:20

Съветниците преразпределят над 2 млн. лв. от бюджета

Изменение на бюджета на Община Пловдив и на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от общинските дейности ще гласува на днешната си сесия Пловдивският общински съвет. С него се преразпределят над 2 045 000 лева.  Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета Причината за изменението на..

обновено на 16.05.24 в 08:20

Панаир на занаятите подкрепя децата със синдром на Даун

Започва пролетното издание на Панаира на занаятите  в Пловдив. Тази година то е благотворителна кауза в подкрепа на деца със синдром на Даун и се организира от Регионалната занаятчиска камара и общината.  От четвъртък до неделя ще има поредица от събития на улицата на занаятите в Стария град.  Основен акцент е художественото плетиво, което ще бъде..

публикувано на 16.05.24 в 07:30

Финансистът Светозар Гледачев се среща с пловдивчани

Финансовият анализатор Светозар Гледачев ще проведе днес станалата традиционна среща с пловдивчани. Основната тема ще е „Какви икономически сътресения се очакват до края на годината, за всеки човек, за държавата и за света?“. Гледачев ще отговаря на въпроси на присъстващи, свързани с темата. Заплатите на българите скоро няма да стигнат..

публикувано на 16.05.24 в 06:54

Ральо Ралев осъди държавата в ЕСПЧ за 5 200 евро

Европейският съд по правата на човека осъди държавата за ареста на бившия кмет на пловдивския район Северен Ральо Ралев. Днес правителството одобри изплащането на 5 200 евро на Ралев за нарушение на презумцията за невинност. През 2019 г. той е арестуван за подкуп, който е поискал в качеството си на районен кмет. Жалбата съдържа оплаквания..

публикувано на 15.05.24 в 17:16