Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямата Базилика ще е оживен културен център, а не само музей

Дизайнерът Кристиян Мончев от Бургас спечели първа награда в нова инициатива "Подкрепи артист" на фондация "Америка за България" и община Пловдив. Той получи единодушно първо място с разработката на различни символи за Епископската базилика. 

На второ място са Пламена Тонкева и  Деляна Иванова, а на трето художникът Димитър Къркеланов. 23-ма артисти и архитекти от България и Европа (Германия, Украйна и Великобритания) се включиха в инициативата за изработване на проекти за сувенири на Епископската базилика в Пловдив. 

Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация "Америка за България" подчерта, че конкурсът е малка част от усилията да се даде нов живот на Епископската базилика на Филипопол. Целта ни е да дадем и нова визия на цялото пространство наоколо, ще има детска площадка, както и зарядно за електромобили, подчерта още Тальокова. 

Тя смята, че е особено важно Базиликата да е оживен културен център, не само музей. По повод на коментарите за височината на новата постройка Тальокова каза, че са съгласували всичко с католическата общност и имат съдействие от тях. Даже се дава много по-голяма видимост от преди проектът да започне да се развива, също така красотатата на катедралата ще се отразява от стъклената опаковка на сградата, смятат от фондация "Америка за България".  

Строежът е изключително сложен, но ще се справим в сроковете до 26 септември, заключи Десислава Тальокова. От общината изграждат паркоместа и също така в пространството ще има кафене, тротоарни и зони за отдих.

Предложените проекти са разнообразни – от традиционните магнити, картички, тениски, бижута и ключодържатели до карти, авторски шрифтове, пощенски марки, USB запалки, скрапбук, портмонета, каменни тефтери и игри. Общият награден фонд бе 4 500 лева. 

В интервю за Радио Пловдив арх. Николай Трайков, проектант подчерта: Габаритите на сградата, която сега се изгражда, реално повтарят размерите на базиликата като контур, не като височина. Тя е била два пъти по-висока, отколкото в момента. Височината е такава поради това, че има два пласта мозайки. Затова ни е вторият етаж. По-малко от това не би било функционално и не би било красиво, ако искаме да покажем всички мозайки естествено. 

На партерното ниво вече са напълно възстановени две пана, допълни архитект Трайков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Откриха новата учебна година в ПУ "Пл Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Пробно е-таксуване ще има в още една линия на градския транспорт в Пловдив

Общината води разговори за въвеждане на системата за електронно таксуване и във втора пилотна линия от градския транспорт. Преговорите се водят с втория основен превозвач с  повече линии  в града.  Според директора на общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ Георги  Стоилов системата за електронно таксуване продължава да се..

публикувано на 01.10.24 в 12:51

Търговците на радиоактивния америций остават окончателно в ареста

Пловдивският Апелативен съд потвърди постоянното задържане в ареста на тримата мъже, които бяха уличени в опит за продажба на радиоактивния елемент америйций.  При задържането им на няколко места бяха открити  общо 81 броя плочки от опасния изотоп. Магистратите прецениха, че има реална опасност задържаните да се укрият или да извършат друго..

публикувано на 01.10.24 в 12:23

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Полиция е иззела в петък документи и от Смолянския драматичен театър „Николай Хайтов“ във връзка с разследването на схемата за източване на средства в Разградския музикален център – това съобщи пред Радио Пловдив директорът му Румен Бечев. Той обясни, че са съдействали на разследващите като тяхното единствено обяснение е било, че изземването на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

Постигнаха съгласие за транспорта до село Труд

Маршрутка №5 и линиите от областната транспортна мрежа ще решат транспортния проблем на с. Труд. Ще се проведат разговори с превозвача, обслужващ маршрутната линия, да се увеличи  броят на курсовете, включително и вечерните.  Същевременно ще бъдат организирани още две спирки в Пловдив на междуградските автобуси, които преминават през Труд, за да е..

публикувано на 01.10.24 в 10:53