Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 19 до 21 юли България ще е Рожен и Рожен ще е България

Три дни от 19 до 21 юли, България ще е Рожен и Рожен ще е България, каза на заключителна пресконференция за предстоящия Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“, кметът на Смолян Николай Мелемов. 

На откриването на събора в петък ще присъства президентът Румен Радев, а в събота на Роженските поляни ще бъде и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Откриването на Събора е в петък от 10:30 часа със сборен състав от над 200 гайдари, ансамбъл „Родопа“, певицата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, както и колегите им от Чепеларе Мария Бечева с Илия Учиков, като ще има и звън на родопски чанове. 

Още на 18 юли, ден преди откриването, огромният български трибагреник, който е над 7000 кв. метра ще бъде разпънат на Роженските поляни от известните български спортисти биатлонистката Екатерина Дафовска, боксьорът Тервел Пулев, автомобилните състезатели Крум Дончев и Павел Лефтеров, сноубордистът Радослав Янков, състезателката по борба Елица Янкова. 

По думите на Караколев от сдружението "Рожен- наследства в бъдещето" хотелите и къщите за гости в района са пълни за дните около събора.

Очаква се палатките да са около 500, като за всяка вечер се плаща по 15 лв. на палатка, а първата вече е разпъната от най-нетърпеливите гости на събора, посочи Караколев. А хилядите гости, които ще посетят събора, ще има осигурени 170 мобилни тоалетни, 15 мобилни бани и 80 мивки, осигурено и е сметосъбирането след мащабното събитие. 

За да се облекчи трафика гостите бяха призовани да използват организирания обществен транспорт от Смолян, Пампорово и Чепеларе. На поляните ще има паркинги с капацитет между 17 и 20 000 автомобили, които ще бъдат безплатни. 

Животните, които ще е участват в изложенията ще пътуват съгласно законодателството, след извършен преглед от ветеринар и издаден пътен лист. „Няма как животно да дойде на поляните на Рожен, без да има пътен лист. На връщане местен лекар също ще прегледа животните, за да отпътуват към стопанствата, от които са докарани“, поясни Караколев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 30.06.24 в 13:36

Даниил е новият български патриарх

Новият български патриарх е видинският митрополит Даниил . Той беше избран на втори тур с 69 гласа. Митрополит Григорий получи 66 гласа. 3 бяха недействителните бюлетини.  "Благопожелаваме му да е здрав и Бог да му помага, и всички ние да бъдем единни! Амин!", каза митрополит Киприан, след като обяви официално името на новия ни духовен баща.  Предстои..

публикувано на 30.06.24 в 13:35

Избираме новия български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започна рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. Новият български патриарх и Софийски митрополит ще бъде избран с тайно..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25