Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новостите във фармацевтичната индустрия за разбаротването на по - качествени и по - безопасни лекарства за пациентите

Кампания в Пловдив информира за иновативните лекарства

В информационния ден в Пловдив се включва председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова

| обновено на 30.07.19 в 08:35

Медицинският университет в Пловдив е домакин на информационен ден на европейската Инициатива за иновативни медикаменти. Нейната цел е разработването на по-качествени и по-безопасни лекарства за пациентите като се разширяват новостите във фармацевтичната индустрия. 

На академичните и бизнес средите в Пловдив ще бъдат представени възможностите за съвместни научни изследвания и за включването им в чуждестранни научни и индустриални мрежи чрез публично-частни партньорства. Ще бъде обяснено и как да се стимулира участието им в бъдещи европейски консорциуми. 

За Радио Пловдив проф. Мариана Мурджева,зам.ректор по международно сътрудничество и проектно финансиране, коментира, че Инициативата за иновативни медикаменти е най-голямата в Европа публично-частна инициатива, която разполага с бюджет от 3.3 млрд. евро за периода 2014 - 2024 г.

 Истината е, че създаването на лекарства и въобще научните изследвания изискват много сериозно финансиране. На първо място, тук са необходим средства за оборудване и реактиви, средства за научна мобилност на учените, т. е. те да участват в конференции, работни средства, изследователски, за да обменят опит, да имат възможност да публикуват в реномирани научни списания, да създават и да регистрират  нови патенти. Разбира се, не на последно място са и заплатите на учените, които изискват такива средства. 

Финансирането се осигурява чрез европейски източници – това са големите европейски проекти по хоризонт „2020”, както и инициативата за медицински иновации, представяща точно такива възможности.

Следващият програмен период, на който разчитаме след 2021 г. е  хоризонт „Европа”. Всъщност, евро финансирането е това, което доставя основно средства за науката и реализирането на научните продукти в практиката. За нашата страна това евро финансиране е по оперативна програма „Наука и образование – за интелигентен растеж”, в рамките на което са осигурени значително финансиране за изграждането на центровете за компетентност и центровете за върхови постижения. И ние сме един университет, които съвместно с Пловдивския университет и един от институтите на БАН, а именно Института по минералогия и кристалография, спечелихме такъв проект за изграждане на център по персонализирана медицина за 23 млн лева и нашата амбициозна задача и голямо предизвикателство през следващите 4 г. е да изградим именно такъв център, в който ще имаме възможност не само да създадем нови молекули за персонализирана терапия, но и да ги представим за реализация на пазара.

Търсене на точните формули за новите лекарства е смисълът на  публично частните партньорства между науката и бизнеса. Разбира се, здравната система в една държава като нашата не може да отделя сериозни средства за наука. Тя има други цели, други мисии и затова тези средства идват най-вече от проекти, предимно европроекти, много сериозни, като тези по "Хоризонт 2020”, но трябва да кажа, че държавата не може да абдикира от своята роля да дофинансира научната дейност, което не се препокрива изцяло от евро средствата`и които в момента също страдат от  солидно недофинансиране.

В нашата страна също се прилагат иновативни медикаменти за персонализирана терапия. Мога да посоча някои тумори – като рака на млечната жлеза, рака на дебелото черво, карцинома на белия дроб, лимфомите, левкозите при възрастните и децата. Всъщност, някои туморни образувания са във фокуса на нашия научен интерес при изграждането на този център за персонализирана медицина, където планираме да правим проучвания за определени гени, които се намират при болните и които могат да бъдат подложени на такава терапия.

Освен туморните образувания предмет на персонализирана медицина могат да бъдат и някои автоимунни заболявания със създаването на иновативни молекули, както са системния лупус и ревматоидния артрит. Така че възможности има много и те са свързани със създаването на модерни генетични, имунологични и фармацевтични лаборатории, които работят в синхрон за създаването и прилагането на такива лекарства, разказа проф. Мурджева.

Снимка

В информационния ден в Пловдив ще се включат председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, представители на здравното министерство, на академичните среди и бизнеса. Началото е в 13.30 ч. в Аудиторния комплекс на Медицинския университет.

Интервюто с проф. Мурджева може да чуете в прикачения звуков файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45