Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българско лято в Капана“ на 11 художници наивисти

Изложба „Българско лято в Капана“ ще бъде открита в Центъра за наивизъм „Art Naïve Kapana“ на ул.“Христо Дюкмеджиев“19. В нея участват 11 български творци, които работят у нас и в чужбина. Посетителите ще могат да видят произведения на творците Александър Янакиев, Димитър Вецин, Мариана Калъчева, Стайо Гарноев, Николай Ангелов-Гари, Яна Илиева, Ивана Македонова, Анита Ненчева, Георги Ненчев, Стела Стефанова и Дафина Терзиева. Изложбата може да бъде видяна до 10 септември.

Авторите:

Ивана Македонова - Родена 1957 г. в Бургас. Правила е над шест самостоятелни изложби. Нейни картини са притежание на частни колекционери в България, Македония, Англия, Германия, Дубай, Кувейт, Япония, САЩ и Канада. Живее и работи във Варна.

Анита Ненчева и  Георги Ненчев - В изкуството и в живота Анита и Георги Ненчеви са тандем.  Анита Ненчева е родена в град Магнитогорск, който се намира в източните склонове на Южен Урал. Георги  Ненчев е роден през 1951 година в София. Преди да реши, че иска да стане художник обаче минават седемнайсет години, през които Георги работи като архитект в различни проектантски организации. След това  вече няма кой да го спре.  Срещат се през 1983 г. на път – съвсем случайно пътуват в едно купе към морето. На групи към околните местности, където паркират колите си, усилват музиката и се забавляват.

Николай Ангелов- Роден е на 13 ноември 1978 г. в Карлово. През 2003 г. завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност „Скулптура“, но работи основно в областта на живописта.  От 2009 г. е член на Дружеството на бургаските художници . Авторът работи и в областта на иконописта и е участвал в изписването на параклис „Св. Пантелеймон“ в гр. Карлово (2003) и на църквата „Рождество Богородично“ в село Братово (2007). От 2012 г. е член на Българското иконографско сдружение.  Живее и работи в Бургас.

Стела Стефанова - Представя дървени пана, които са вдъхновени от лични преживявания и размисли.Авторката експериментира в съчетанието на различни материали и техники,търсейки символиката, която те кара да се замислиш....и усмихнеш. 

Александър Янакиев - Роден през 1961г. Живее и работи в гр.Кюстендил. Картините са  зработени главно в стила на фолклорния наив, отличават се с ярки цветове, закачливи теми от българския бит, както и висока прецизност на изпълнението.

Дафина Терзиева - Психолог по професия и приложник по душа.Преди около 15 години започнах да рисувам „картини“ върху керамични бижута, а по-късно ми се прииска да превърна картините си в бижута: „Малки и ценни най-вече заради емоцията, която носят“. Имам 3 самостоятелни изложби и участие в една съвместна в проекта " Път на младите", като в  последната представих приказни сюжети, съпроводени с авторски стихове. Определям стила си като наивен позитивизъм, защото не се вмества точно в нито един от познатите ми. Рисувам отраженията на случващото се около мен – вдъхновението, разочарованието и мечтите си. А този извор сам по себе си е неизчерпаем, защото в основата са Душата и Животът.“ 

Димитър Вецин - Роден на 16 март 1950 г. в с. Орешец, Белоградчишко. В творческата му биография влизат над десет самостоятелни изложби в София и страната. Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия – София, на художествените галерии в Търговище, Монтана, Видин, Белоградчик, както и на частни колекционери в САЩ, Франция, Чехия, Италия, Турция, Югославия и България. Димитър Вецин е самоук художник, чийто стил се определя от специалистите като “нео-наивизъм”. 

Мариана Калъчева- Родена е на 9 юни 1977 г.  Пловдив. Завършва Графика и Педагогика по изобразително изкуство в АМТИИ Пловдив в годините между 1999 и 2003 при проф. Владимир Генадиев и проф. Бисер Дамянов. Работи в областта на маслената живопис, акрила, графиката, рисунката и графичния дизайн. Нейните изяви са в стиловете магически наивизъм и фигуралните композиции в стиловете сюрреализъм, сецесион,  попарт и постмодернизъм. След дебютната й изложба в Пловдив през 1998 г. следват 16 самостоятелни изложби в България, Австрия, Франция, Белгия, Монако и САЩ, както и десетки участия в арт издания в Европа, Азия и САЩ.  От 2017 г. живее и работи в САЩ. 

Стайо Гарноев - Самобитен художник от Панагюрище. Член на Съюза на българските художници от 2012 г. и Дружеството на Пазарджишките художници .Илюстрирал е десетки книги.   

Яна Илиева– Родена на 2 юри 1974 г. в Пловдив. Образование: Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив, 1993 г. Университет "Паисий Хилендарски", Пловдив, 1997г. Специалност „Педагогика и изобразително изкуство“. Тя работи в сферата на изобразителното изкуство с акрилни бои върху платно и върху дърво, като използва смесена техника и има свой неповторим и запомнящ се стил наив. В продължение на двадесет години авторката създава пейзажи и магически илюстрации с фантазни светове, които носят усещане за радост и щастие на зрителя. Ярки цветове и приказни мотиви.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жена - истории за Вселени

"Не съм от тези актриси, които си мечтаят. Аз имам щастието да работя с колеги, не само режисьори, но и актьори, на които наистина се възхищавам, и с които ми е приятно да работя. В ролите, които са ми предлагали винаги намирам нещо, което да ми е интересно и с което да се захвана. Има и такива роли, които отказвам, такива, които малко бягат от..

публикувано на 17.06.24 в 13:40

Изложба показва съкровищата на Пловдивската митрополия

В храм "Свети Димитър Солунски" в Стария град ще бъде открита изложба на богослужебна утвар и одежди "Из църковното минало на Пловдивската света митрополия". В нея посетителите ще могат да видят икони, църковна утвар и богослужебни одежди, които за първи път ще напуснат хранилищата на Пловдивската митрополия.  Изложбата се реализира със..

публикувано на 17.06.24 в 06:53

Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурса #ДО 40

Многоезичния литературен сайт Plovdivlit, който е най-голямата литературна платформа в града под тепетата, отличи двама автори, вместо един в тазгодишния конкурс за стихосбирка #ДО 40.  Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурса от общо 12 ръкописа, постъпили до обявения срок 24 май.  Стихосбирките „Небесно гнездо“ от Жени Щерева и „Между тук и..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

По пътя на славата с мюзикъла „Фейм“ в Пловдив

„Мечтай и вярвай, че ще направиш велики неща!“ Под режисурата на доц. д-р Петър Одажиев, артистите от Софийски музикален театър, представят вдъхновяващата история на група млади артисти, от нюйоркски колеж за сценични изкуства, поели  по пътя на славата. Всички те мечтаят да постигнат заветната си цел, но когато се сблъскват с..

обновено на 16.06.24 в 14:06

Кристина Ляхтова с изложба "Животът е танц"

Кристина Ляхтова е ландшафтен архитект по образование и художник, който рисува с неудържима страст! Рисуването преоткрива преди около десет години и от тогава не спира да твори. Участва в множество съвместни изложби с други артисти.  Обича да рисува с масло и обожава техниката с шпакла.  “За мен е много важно в една картина да има послание! Да..

обновено на 16.06.24 в 09:38