Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат национална научна мрежа на МУ в България

Предстои изграждането на национална научна мрежа на Медицинските университети в България, която да даде възможност те да се включат в европейски научни задачи. Това обяви Карина Ангелиева, заместник-министър на образованието, която се включи в Информационния ден на Инициативата за иновативни медикаменти. Тя подчерта, че е необходимо изграждането на позитивен образ на българските научни организации пред Европа.

Българските Медицински университети имат голям потенциал. Последните години виждаме, че те се развиват бързо и натрупаха много добър научен капацитет. За съжаление – академични среди от медицината не присъстват силно в европейските мрежи за наука и иновации. По тази причина смятам, че е добре да започнем да изграждаме една национална мрежа от всички в медицината, които да се включват в европейски партньорства, обясни Ангелиева.

Тя подчерта, че все още у нас не е развито добре публично-частното партньорство по отношение на научните изследвания.

Ако в България не успеем да създадем критична маса и не обединим академичен сектор с индустрия, ние не можем да влезем в европейска мрежа, обясни още Ангелиева

Инициативата за иновативни медикаменти е съвместен проект на Европейския съюз и Европейската асоциация на фармацевтичните индустрии и асоциации, създаден с цел подкрепа за разработването на по-качествени и по-безопасни медикаменти за пациентите. Като най-голямата в Европа публично-частна инициатива, която оперира с бюджет от 3.3 млрд. евро за периода 2014 - 2024 г., осигурявани поравно от Рамковата програма „Хоризонт 2020“ и частния сектор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31

Пловдив отново си иска Панагюрското златно съкровище

Пловдив отново настоява Панагюрското златно съкровище да остане в Регионален археологически музей в града. На сесията на Общинския съвет в града ще се гледа предложението на групата общински съветници от „Браво Пловдив“, с което те предлагат да се гласува специална декларация, за да не се допусне подписване на нов договор, подобен но доскоро..

публикувано на 17.06.24 в 15:42

Липсата на кредитна оценка на Пловдив е сваляне на доверието

Спирането на кредитната оценка на Пловдив от агенцията Стандарт енд Пуърс означава сваляне на доверието към общината. Това заяви Николай Гюров, общински съветник от групата на ПП-ДБ и областен координатор за Пловдив на Продължаваме промяната. Кредитният рейтинг на града е спрян заради липсата на достатъчно предоставена информация от..

публикувано на 17.06.24 в 10:21

УМБАЛ “Свети Георги” с безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията „Седмица на отворените врати” и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение. Кампанията е..

обновено на 17.06.24 в 08:18

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07