Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Парушева с изложба в Галерия Виа артис

Изложба „В тайнството на светлините” на Елена Парушева се открива в  Галерия Виа артис.  Експозицята е реализирана първо в Париж през 2018 г. и  е включена в програмата на Европейската година на културното наследство.  В България беше представена през юни в Ямбол, а от 1 август ще бъде експонирана в Пловдив, Културна столица на Европа за 2019.

Елена влиза в областта на интерактивното изкуство още с първите си творби в България. Връщайки се към произхода на своята концепция, тя създава творби, основани на движение, прозрачност, повторение и светлина. Тя разкрива невидимото и поставя видимото на заден план. Играе със слоеве от тюл и прозрачност; рисува със сенките на урбанистичен елемент, които тя отдавна използва – решетъчния електрически модул.

Човек се изненадва от електрическите стълбове, които са начертани върху меки платове, памучни облаци или окачени сфери. Това епослание за връзката, която човек има с машината и нашата зависимост от технологията.

Елена кани зрителя да влезе в нейното електрическо приключение, да види своя портрет в геометричните разрези на решетката, да се опита да завърши пъзела, да задейства движения и светлини. 

Концепция 

Първоначалната идея за търсенията на автора в областта на околната среда идва през 1999при публикуването на една конвенция между френското правителство и EDF-ElectricitedeFrance (Електрисите дьо Франс), според която пилоните за ниско, средно и високо напрежение, които служат за поддръжка на линиите за транспорт на електричество, ще изчезнат завинаги. Те ще освободят от присъствието си френския пейзаж до 2012 в Парижкия район и до 2030 в цяла Франция.

Мрежата за електроснабдяване ще минава под земята.

Целта на тази конвенция е свободен пейзаж и чист хоризонт.

Търсенията на авторката са да запази няколко последни екземпляра от тези конструкции като символ на нашата епоха – епоха на стомана и бетон.

От рисунките, вдъхновени от металните конструкции гиганти, тя стига до решения за монументални инсталации, скулптури, фотографии, инфографии, етюди на светлината...Т

Творческа биография  Родена на 10.08.1959 г. в Ямбол, България.

Завършила е „Изящни изкуства“ във Великотърновски университет  „Св. св. Кирил и Методий“ при проф. Станислав Памукчиев.Работи и живее във Франция от 1991 г.Нейните творби са ориентирани към „Изкуството и околната среда“, работи в областта на пластиката, инсталациите, акциите, живописта, фотографията, инфографията.

През 1999 г. основава художественото движение „Electric Art (Електрическо изкуство)“ и работи по проекти, които превръщат кули за високоволтови електропроводи, вятърни мелници или антени в произведения на изкуството.

Нейни творби са притежание на:

- Колекция „Chalmers“, Гьотеборг (Швеция)

- Колекция „Spie“, Ротердам (Холандия)

- Фондация „Doble“, Морисвил (САЩ)

- Колекция  „Altalink“, Калгари (Канада)

- Музей за съвременно изкуство, Арден (Франция)

- Фондация „Calouste Gulbenkian", Лисабон (Португалия)

- Министерство на културата (България)

- Музей на модерното изкуство „Петер Лудвиг“ (Германия)

- Национална галерия, София (България)

- Художествена галерия „Жорж Папазов“, Ямбол (България)

- Фонд за съвременно изкуство на БЛОА (Франция)

- Фонд „13 века България“ (България) 

Самостоятелни изложби, пърформанси и акции на Елена Парушева са организирани в Женева, Франкфурт, Париж, Мюнхен, Лисабон, Осло, Сантяго, Сеул.  Има 18 самостоятелни изложби във Франция, 6 самостоятелни изложби в България и групови изложби в Барселона, Брюксел, Виена, Шотландия, Париж, Ню Йорк и много български градове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жена - истории за Вселени

"Не съм от тези актриси, които си мечтаят. Аз имам щастието да работя с колеги, не само режисьори, но и актьори, на които наистина се възхищавам, и с които ми е приятно да работя. В ролите, които са ми предлагали винаги намирам нещо, което да ми е интересно и с което да се захвана. Има и такива роли, които отказвам, такива, които малко бягат от..

публикувано на 17.06.24 в 13:40

Изложба показва съкровищата на Пловдивската митрополия

В храм "Свети Димитър Солунски" в Стария град ще бъде открита изложба на богослужебна утвар и одежди "Из църковното минало на Пловдивската света митрополия". В нея посетителите ще могат да видят икони, църковна утвар и богослужебни одежди, които за първи път ще напуснат хранилищата на Пловдивската митрополия.  Изложбата се реализира със..

публикувано на 17.06.24 в 06:53

Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурса #ДО 40

Многоезичния литературен сайт Plovdivlit, който е най-голямата литературна платформа в града под тепетата, отличи двама автори, вместо един в тазгодишния конкурс за стихосбирка #ДО 40.  Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурса от общо 12 ръкописа, постъпили до обявения срок 24 май.  Стихосбирките „Небесно гнездо“ от Жени Щерева и „Между тук и..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

По пътя на славата с мюзикъла „Фейм“ в Пловдив

„Мечтай и вярвай, че ще направиш велики неща!“ Под режисурата на доц. д-р Петър Одажиев, артистите от Софийски музикален театър, представят вдъхновяващата история на група млади артисти, от нюйоркски колеж за сценични изкуства, поели  по пътя на славата. Всички те мечтаят да постигнат заветната си цел, но когато се сблъскват с..

обновено на 16.06.24 в 14:06

Кристина Ляхтова с изложба "Животът е танц"

Кристина Ляхтова е ландшафтен архитект по образование и художник, който рисува с неудържима страст! Рисуването преоткрива преди около десет години и от тогава не спира да твори. Участва в множество съвместни изложби с други артисти.  Обича да рисува с масло и обожава техниката с шпакла.  “За мен е много важно в една картина да има послание! Да..

обновено на 16.06.24 в 09:38