Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 европейски столици на културата заедно на Главната

| обновено на 04.08.19 в 15:14
5
Снимка: Екатерина Костова

60 европейски столици на културата са заедно на Главната в Пловдив. Имената им са изписани на български и английски език език върху две полупрозрачни 210 метрови платна, разпънати като успоредни тенти между стълбите на Каменица и Римския стадион. 

Така със сигурност разходката по най-дългата пешеходна улица в Европа за пловдивчани и гостите на града ще е сенчеста, но и опознавателна. Освен двете столици за 2019-та - Пловдив и италианския град Матера - върху платната  са изписани всички останали минали културни столици, както и градовете, които ще поемат щафетата през 2020-та. 

Инсталацията напомня дългата маса, която бе изградена от картонени плоскости в същия пешеходен участък, когато градът спечели надпреварата да бъде европейска столица на културата. Сега тя ознаменува 1 година от избора. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Галъп": Два дни преди вота над 10% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Към началото на юни сигурността на гласуване за Народното събрание, според декларациите на респондентите, е 40,2%. От всички гласуващи 3,5% твърдят, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".  За европейските избори декларативната активност е очаквано по-ниска – 37,7%, като трябва да се имат предвид нюансите в изборните списъци, неяснотата доколко..

обновено на 07.06.24 в 08:26

Фестивал на ароматите и вкусната храна в Брезово

Брезово е домакин на първия по рода си фестивал на ароматите и вкусната храна.  Събитието започва с бизнес форум с участието на земеделски производители на био продукти – плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни деликатеси, маслодайни култури, вино и мед.  Ще бъде представена и марката „Био Брезово“ за най-висок стандарт и гарант..

публикувано на 07.06.24 в 07:06

Отварят историческия пробив „Модър-Царевец“

Очаква се този следобед пробивът „Модър – Царевец“ в пловдвиския район „Западен“ да бъде отворен за движение. Неофициалната информация е на фирмата изпълнител, чиито работници през последните часове усилено приключваха строителните дейности на кръстовището на улиците "Солунска" и "Царевец".  От общината все още няма официална информация дали и..

обновено на 07.06.24 в 06:46

Отново блокада на Подбалканския път при Калофер

Продължават протестите на животновъдите от района на Карлово и Калофер. И днес те ще блокират за час Подбалканския път от западния вход на Калофер. Палатковият лагер също остава.  Блокадата ще започне в 9 часа, а полиция ще отбива трафика през града.  Животновъдите протестират с искане за достатъчно площи в Национален парк „Централен Балкан“,..

обновено на 07.06.24 в 06:46

Риба на фурна е разболяла децата от "Радост"

Има отклонения от нормите при пробите на храната и посудата, взети от  пловдивската детска градина "Радост" заради сигнал със  съмнения за взрив от хранително заболяване през миналата седмица, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните след извършена проверка в градината и фирмата, приготвила храната. 8 от общо 90 изхранени на 30 май деца  са..

публикувано на 06.06.24 в 21:21