Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем екипа гасят с пръст и вода пожара на депото в Шишманци

Местните хора са гневни и готови да протестират, защото за пореден път са подложени на обгазяване

| обновено на 13.08.19 в 17:20


Седем екипа гасят огъня с пръст и вода пожара на депото в Шишманци, но към момента няма яснота кога ще бъде потушен. Хората от селото са гневни, защото според тях за пореден път са подложени на обгазяване.

На място, за да провери ситуацията пристигна главен комисар Николай Николов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той уточни, че през нощта силен вятър повторно е възпламенил огнището на сметището,  то отново тлее и гасенето му продължава. 

Той увери, че няма опасност от обгазяване, но препоръча на жителите от околните села, особено тези със здравословни проблеми, превантивно да затворят и уплътнят прозорците на жилищата си, а децата и майките с колички да не стоят на открито до потушаване на огнището. 

Все още не е известна причината за пожара. Най-вероятно той е в резултат от естественото гниене на отпадъците и високите температури, но се разследва и версията за умишлен палеж, коментира гл. Комисар Николай Николов. 

По думите на Николов се работи в три основни насоки - погасяването на пожара, контролът на въздуха и  пътния трафик на автомагистрала "Тракия".  От двете страни на аутобана  са разположени екипи на пътна полиция, които имат задача своевременно да уведомят още от Пловдив или от Стара Загора, ако видимостта бъде намалена.

Следобед мобилната станция за замерване на въздуха на РИОСВ Пловдив се премести в центъра на село Шишманци, за да следи ситуацията в селището, намиращо се в съседство с горящото сметище за битови отпадъци.  Първите резултати от замерванията ще са известни до края на деня.

В следобедните часове се очаква обръщане на вятъра, което може да насочи пушеците към селото, прогнозираха експерти на РИОСВ и пожарната. 

Мобилната станция предиобед бе разположена в село Болярино, което, заедно  с близкото Белозем, бе на пътя на въздушните течения, носещи димните облаци. На този етап няма отклонение от допустимите норми, заяви Мариана  Кондаклиева РИОСВ – Пловдив.   

Въпреки уверенията на екоинспекцията, че няма опасност от замърсяване на въздуха, жителите на Шишманци постоянно протестират срещу непоносимата, според тях, миризма от сметището. Повечето от тях настояват за закриването на завода за преработка на отпадъци край селото. 

Според хората, откакто той функционира, рязко са се увеличили заболяванията сред деца и възрастни в Шишманци.  

Междувременно кметът на община Раковски Павел Гуджеров изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, до министрите на околната среда Нено Димов и на вътрешните работи Младен Маринов и до директора на РИОСВ – Пловдив Стефан Шилев по повод поредния пожар на територията на депото за отпадъци в с. Шишманци.

„Категорично заявявам, че при предходни пожари съм изчерпал всички възможности като кмет на общината за превенция на подобни случаи, но резултат няма. Крайно време е компетентните органи да предприемат необходимите мерки и да спрат тези опасни за здравето на хората инциденти, които се превърнаха в рецидив“, пише в писмото си кметът на Раковски.

Пред премиера Павел Гуджеров настоява за противопожарна охрана и ефективна денонощна охрана, ревизия на мерките за безопасност и стационарна станция за измерване чистотата на въздуха на територията на депото.

„Категорично смятаме, че ако това съоръжение не може да функционира безопасно, трябва да преустанови дейност“, пише още кметът на община Раковски.

В общината вече е организирана подписка, която да подкрепи писмото. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 29.06.24 в 13:30

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

Двойно поскъпнаха местните такси и услуги в Пазарджик

Общинският съвет в Пазарджик повиши цените на местните такси и услуги, като скокът е между 20 и 50 процента. Предложението е на кмета Петър Кулински, с обяснението, че стойността на услугите не е променяна от 15 години.  Заради промяна на нормативните документи, част от услугите отпадат, като паралелно с това се въвеждат нови...

публикувано на 29.06.24 в 11:04

Фармацевти, политици и експерти обсъждат в Пловдив проблемите в бранша

Собственици на аптеки, народни представители, професори от академичните среди и анализатори  се събират в Пловдив за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Инициативата е провокирана от поредната  промяна в начина на работа на аптеките с Касата. Основна пречка за тях е задължението да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на..

обновено на 29.06.24 в 10:13

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 29.06.24 в 09:50