Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случилото се в БНР е неизпълнение на лицензията му

Много е трудно спирането на програма "Хоризонт" на БНР да се разглежда само по себе си. То се свързва със свалянето от ефир на Силвия Великова и нейното връщане. Това е позицията на медийния експерт Георги Лозанов и след изслушването на ръководството на радиото от СЕМ днес. 

Ако тези събития са свързани, радиото навлиза в сериозна криза. Изходите е трудно да се предвидят. Обясненията защо Силвия Великова е трябвало да бъде свалена от ефир от гледна точка на плурализма не издържат.  Аргументи от професионален  характер няма. След намесата на премиера и подкрепата на гилдията тя беше възстановена. Спирането на "Хоризонт" за пет часа влезе в мащаб, който ако се окаже, че не е по технически причини, трябва да влезе в учебниците.

Според него заявеното от генералния директор, че проблем с оптичен кабел е причината за спирането на ефира, не променят много ситуацията.  

Ако става дума за оптичен кабел, той трябва да е спрял ненадейно, а се говори за профилактика няколко дни по- рано. Ген. директор казва, че не е инженер, но в радиото има инженери, които трябва убедително да обяснят. С формални отговори не може да се мине. Ако не могат да дадат сериозни отговори, това ще доведе до кадрови промени, това е неспособност да се управлява радиото. Ако не даде отговори, ще престане да бъде ръководство.

Според Георги Лозанов случилото се в БНР е  неизпълнение на лицензията и радиото може да бъде глобено от СЕМ и от КРС. Но по отношение на радиото това не решава проблема, ситуацията остава непрозрачна. Самите членове на СЕМ също не успяха да изяснят за себе си случилото се.

Лозанов коментира още, че СЕМ е регулатор на съдържанието, а до момента този орган не е констатирал нарушаване на плурализма от страна на Силвия Великова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КТД за лекарите във всички болници е нонсенс

Колективен трудов договор за лекарите от всички болници е нонсенс. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Борислав Китов, член на УС на Регионалната колегия на БЛС в Пловдив. Той смята, че такъв документ, който да важи за всички болници, е допустим, но в частта за работните заплати на медицинските..

публикувано на 05.06.24 в 10:35

С обществен дебат ще тестват идеите за Братската могила

Широк обществен дебат за раширяване на функциите и социализирането на Братската могила ще бъде направен след като мемориалният комплекс бъде приведен в едно добро състояние. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм. „Братската могила е мемориален комплекс. Ние няма как да сменяме..

публикувано на 05.06.24 в 10:09

В здравеопазването никога не е имало такава несигурност

Колектгивният трудов договор не само в частта му "Заплати" е трудно изпълним, но той има още други неща, които сякаш останаха "зад кадър" и не са предмет на договаряне, защото не сме пристъпили към реално договаряне.  Депозираните от синдикатите предложения са смайващо завишени и трудноизпълними от всички , заяви пред Радио Пловдив..

публикувано на 04.06.24 в 16:29

Чистят Младежкия дом с химикали и пясъкоструйка

Три варианта за почистване на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик бяха обсъдени по време на днешната дискусия с участието на архитекти, строители, експерти и граждани, съобщи кметът на Пазарджик Петър Куленски . Първият , но най- скъп вариент е химичният, при който мраморът се запазва, но резултатът не е добър при почистването на варовика..

обновено на 04.06.24 в 16:27

Отново воден режим в Перущица

Перущица отново е на воден режим поради намален дебит в 1 от 2-та водоизточника, снабдяващи града. От ВиК – Пловдив, съобщават, че чешмите в ниската зона пресъхват от  17:30 ч. до 20:30 ч. и от 01:00 ч. до 05:00 ч.    От водното дружество уточняват, че въведеният режим ще търпи промяна в зависимост от дебита и нивото на водата в кладенеца..

обновено на 04.06.24 в 16:15