Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левчев - добър или лош, византиец или не, е огромен поет

2
Снимка: БГНЕС

Когато ние българите имаме Любомир Левчев - това е колос, гений в поезията - и го загубим, то по-страшно от това няма. Така поетесата Божана Апостолова реагира на вестта за кончината на Любомир Левчев, определян като голям поет и противоречива личност.

На 84 години, той оставя в наследство също такова богато и противоречиво творчество – поезия, проза и есеистика, писани в периода и на социализма, и на демокрацията. Бил е литературен редактор в Радио София и главен редактор на вестник „Литературен фронт“. Председателствал е Съюза на българските писатели от 1979 до 1988 година. Носител е на десетки национални и международни литературни отличия, както и на държавни награди. Негови книги са преведени в повече от 30 страни по света. Божана Апостолова издава последната му поетична книга „В невидимата кула“ през 2014 г.

Все ми се искаше – добър или лош, визиантиец или не, какъвто и да е, той е огромен поет. Искаше ми се да е сред нас, да учи младите. Той говореше умно, вдъхновяващо, уж обикновено, а думите отхлупваха сърцето ти и те караха да го гледаш със зяпнала уста.

Божана Апостолова разказа, че познава Левчев от първата й поетична книга през 1978 година.

С него ме запозна Петър Анастасов и много често наум го псувах - с огромно извинение - защото книгата ми бе приета и отлагана 3 години. И болката на поета, представете си, особено при моя характер, какво се случва.

По-късно разказва, че се е запознала със семейството му, със секретарката му. И ако за близките му загубата е голяма, Апостолова е категорична, че за нас българите е стократно по-голяма.

Скоро написах една книга и тя излезе – „Душа в душата“ - спомени за Вера Мутафчиева. И това са спомени, когато тя беше заместник председател на Съюза на писателите, тоест дясната ръка на Любомир Левчев. От такива хора има нужда България – като Вера, като Любомир Левчев. И ние хората, простосмъртните, сме длъжни пред себе си, пред съвестта на България да им прощаваме разни човешки забежки наляво, надясно. Това, което те трябваше да направят, го направиха. Любомир Левчев стои на върха на нашата поезия.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Любомир Караджов празнува РД с фотоизложба "Провокативо"

С фотоизложбата „Провокативо“ преподавателят по медии и пиар проф. Любомир Караджов отбелязва своя 60-и рожден ден. Експозицията е подредена в Зеленото училище (учебна база на АМТИИ на гърба на Къща „Ламартин“) в Стария град. „ Всичките обекти са снимани с мобилен телефон, като образите са експонирани върху канаваца – платно..

публикувано на 01.07.24 в 12:01

Преге - предаване за света на книгите, 29.06. - 05.07.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 29.06.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Албер Камю. Лято. Есета. 104 стр., ок. 3А, Фама+, 2024. Владислав Ванчура. Капризно лято. 114 стр., тв. к. ок. 5а, Колибри, 2024. Ю Несбьо. Нощната къща. 240 стр., ок. 4А, ЕМАС, 2024. Флориан Илиес. Любов..

публикувано на 01.07.24 в 10:05

В Сопот започват Вазовите празници

Започват Вазовите празници в Сопот, организирани по традиция от общината, съвместно с къща музей „Иван Вазов“ и народното читалище, носещо името на Патриарха на българската литература. Тази година честваме 174 години от рождението на Вазов. От 1 до 9 юли 2024 г.  на ул. „Васил Левски“ /пред бившия кинокомплекс/ е експонирана изложбата..

публикувано на 01.07.24 в 07:33

Излезе романът "Нито в понеделник, нито по-нататък"

"Нито в понеделник, нито по-нататък" се казва първият роман на  Десислава Грамадникова . Тя е гост на програма "Точно днес", за да го представи преди премиерата в Пловдив. Срещата с читателите е насрочена за 2 юли, в Дома на младоженците, със съдействие на район Централен на община Пловдив, и ОП "Радостни обреди". Авторката има издадена книга с..

публикувано на 01.07.24 в 06:45

"Бонбоните" гостуват с концерт на Бунарджика

Детската вокална група „Бон-бон“ ще изнесе концерт тази вечер на площадката на акведукта на хълма Бунарджика . Малките певци гостуват в Пловдив с „Песни и танци от всички мюзикъли, събрани в едно“. Събитието е в рамките на фестивала „Включи квартала – Театър в парка“. Идеята на инициативата е подчинена на популяризиране на театралното..

публикувано на 30.06.24 в 10:26