Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Треска в събота" представя Милчо Левиев - от Пловдив за Пловдив

In memoriam

Тази събота ще отдадем почит на големия Милчо Левиев. В предаването „Треска в събота“ на 19.09.2019г. от 14.00 часа ще звучи музика, изпълнена от Милчо Левиев в Пловдив през 2014 г. 

Очаквайте още: какво каза Милчо Левиев – за концерта, албума, джаза..., както и спомени на джазмена за неговия учител - Панчо Владигеров. 

Композициите, която ще ви предложим в изпълнение на маестро Левиев, са част от десетото юбилейно издание на фестивала "Пловдивски Джаз Вечери". 

Милчо Левиев откри феста на 9 октомври 2014, като представи албума си Song of the Clown (2010 г). Композициите в него са своеобразен джазов диалог с театралната музика на ранния Панчо Владигеров, писана през 20-те години на миналия век за постановки на Макс Райнхарт в Берлин и Виена. 

На сцената на джазфеста в Пловдив през 2014 освен Милчо Левиев са още: Александър и Константин Владигерови – внуци на Панчо Владигерови, Вики Алмазиду и Петър Салчев, участват още Ицко Финци, Валери Костов, Веселин Веселинов – Еко  и Стоян Янкулов.

Милчо Левиев е  роден на 19 декември 1937 година в Пловдив. Завършва Държавната консерватория в София през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското Национално Радио, работи като солист и диргент на Пловдивската и Софийската филхармония. През 1970 г  напуска България и заминава за Лос Анжелис, където развива успешна кариера. В годините Милчо Левиев е композирал много музика - произведения за симфоничен оркестър, камерна музика, клавирни произведения, филмова музика.

Носител е на множество награди, сред тях най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“ (1997), награда „Кирил и Методий“ – I степен (2008), на La Medaile d’ l’Academie Internationale des Arts, Париж, Франция, и Doctor Honoris Causa на Академия за музикално и танцово изкуство, Пловдив (1995). Преподавател във факултета по джаз музика в University of Southern California, Лос Анджелис от 1988 – 1998, в музикалното училище GROVE, Los Angeles, от 1974 до 1992.

Автор на аранжимента на “Blue Rondo a la Turk” (композиция на David Brubeck), участва в отличения с награда Grammy през 1982 албум на Al Jarreau“Breakin’ Away”,има  номинация за награда Grammy за най-добър вокален аранжимент на композицията на Charlie Parker „(The Word of) Confirmation", записана от The Manhattan Transfer за албума “Mecca For Moderns” от 1981.Още от категорията

В Калофер започва празникът на дантелата

С множество прояви от днес в Калофер започва празникът на дантелата. Участници от България, Франция, Хърватска, Испания, Словакия и Полша ще представят научни разработки в сферата на финото ръкоделно изкуство. Това ще стане в рамките на първата по рода си у нас международна научно-практическа конференция „Дантелното изкуство – минало,..

обновено на 13.08.22 в 09:42

"Жива библиотека" за Деня на младежта

Днес за поредна година в ОП „Младежки център Пловдив“ ще бъде отбелязан Международният ден на младежта. И този път от екипа са подготвили програма, изцяло вдъхновена от идеите на младите хора в града ни. От 18:00 ч., като част от младежките инициативи, реализирани от центъра, ще се проведе събитие в един по-разчупен и интересен формат..

обновено на 12.08.22 в 13:05

"Вкусът на лятото" с Пламен Кочев

В поредния епизод от рубриката "Вкусът на лятото" ви отвеждаме в двора на галерия "Джуркови". Там разговаряме с Пламен Кочев, създател на фейсбук групата Акция "Фото Пловдивъ" и сайта Исторически фото парк "Ретро Пловдивъ". "Красивата къща, в която днес се намира галерия „Джуркови“, е строена в началото на миналия век. Архитектурната красота и..

обновено на 11.08.22 в 12:59

Пловдив за 4-и път е домакин на CULTURAMA

Пловдив се включва в четвъртото издание на фестивала CULTURAMA.   Тази вечер в Етнографския музей „Консоне“ - квартет за старинни инструменти и оперната певица Ина Кънчева (сопрано) ще поднесат на пловдивчани и гостите на града музикален пърформанс.  Творби на Шуман, Менделсон и Малер ще звучат в първия концерт от програмата на фестивал..

публикувано на 11.08.22 в 11:05

Великите европейци - Блез Паскал

„Вечното мълчание на тези безкрайни пространства ме ужасява“ - написа през 17 век Блез Паскал в своите „Мисли“. Само от това изречение сякаш можем да го опознаем целия.  BNR podcasts · Великите европейци - Блез Паскал Чуваме гласа на ученият Паскал - математик, геометър, физик и изобретател, който изследва точно „безкрайните..

публикувано на 10.08.22 в 10:18