Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Треска в събота" представя Милчо Левиев - от Пловдив за Пловдив

In memoriam

Тази събота ще отдадем почит на големия Милчо Левиев. В предаването „Треска в събота“ на 19.09.2019г. от 14.00 часа ще звучи музика, изпълнена от Милчо Левиев в Пловдив през 2014 г. 

Очаквайте още: какво каза Милчо Левиев – за концерта, албума, джаза..., както и спомени на джазмена за неговия учител - Панчо Владигеров. 

Композициите, която ще ви предложим в изпълнение на маестро Левиев, са част от десетото юбилейно издание на фестивала "Пловдивски Джаз Вечери". 

Милчо Левиев откри феста на 9 октомври 2014, като представи албума си Song of the Clown (2010 г). Композициите в него са своеобразен джазов диалог с театралната музика на ранния Панчо Владигеров, писана през 20-те години на миналия век за постановки на Макс Райнхарт в Берлин и Виена. 

На сцената на джазфеста в Пловдив през 2014 освен Милчо Левиев са още: Александър и Константин Владигерови – внуци на Панчо Владигерови, Вики Алмазиду и Петър Салчев, участват още Ицко Финци, Валери Костов, Веселин Веселинов – Еко  и Стоян Янкулов.

Милчо Левиев е  роден на 19 декември 1937 година в Пловдив. Завършва Държавната консерватория в София през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското Национално Радио, работи като солист и диргент на Пловдивската и Софийската филхармония. През 1970 г  напуска България и заминава за Лос Анжелис, където развива успешна кариера. В годините Милчо Левиев е композирал много музика - произведения за симфоничен оркестър, камерна музика, клавирни произведения, филмова музика.

Носител е на множество награди, сред тях най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“ (1997), награда „Кирил и Методий“ – I степен (2008), на La Medaile d’ l’Academie Internationale des Arts, Париж, Франция, и Doctor Honoris Causa на Академия за музикално и танцово изкуство, Пловдив (1995). Преподавател във факултета по джаз музика в University of Southern California, Лос Анджелис от 1988 – 1998, в музикалното училище GROVE, Los Angeles, от 1974 до 1992.

Автор на аранжимента на “Blue Rondo a la Turk” (композиция на David Brubeck), участва в отличения с награда Grammy през 1982 албум на Al Jarreau“Breakin’ Away”,има  номинация за награда Grammy за най-добър вокален аранжимент на композицията на Charlie Parker „(The Word of) Confirmation", записана от The Manhattan Transfer за албума “Mecca For Moderns” от 1981.БНР подкасти:

Още от категорията
Радослав Бимбалов

Просветата трябва да обедини българите

С писателя Радослав Бимбалов говорим  за вълненията от срещите с читателите на романа му "Екстазис" и работата по бъдещата му книга.  На въпроса как се чувства един успешен български писател авторът заяви , че ненавижда тази дума "успешен". Още от момента, в който Делян Пеевски бе обявен за успешен млад мъж. Истината е , че не намира смисъл някой да..

публикувано на 07.12.23 в 16:05

Среща с „Рана“ и Захари Карабашлиев в клуб Фарго

Захари Карабашлиев ще представи в клуб Fargo новата си книга "Рана". Срещата и представянето е част от поредицата "Успешните" и последна за тазгодишното издание на събитието.  През тази седмица романът получи голямата награда “Златен лъв за обществена значимост“ на асоциация „Българска книга“, по време на Коледния панаир на книгата в столицата...

обновено на 07.12.23 в 10:48

ППД "Ангел Букорещлиев" канят на концерт за сградата

На Концерт с кауза Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ и приятели канят  пловдивчани - почитатели на хоровото изкуство в Дом на културата „Борис Христов“ на 10 декември  от 11 ч. Матинето е с благотворителна цел за събиране на средства за реставрация и ремонт  на 100-годишната сграда на дружеството, която се намира на едноименната..

публикувано на 07.12.23 в 10:45

Варта Торосян заедно с децата майсторят коледни сладки

Регионална занаятчийска камара в Пловдив организира първия Коледен панаир на занаятите . Той ще се проведе от 15 до 17 декември на Улица на занаятите в Стария Пловдив - ул. "Стръмна". Ателиетата на сръчните занаятчии ще са отворени в трите дни, от 11 до 19 часа. Улица на занаятите в Старинен Пловдив е място, на което да се вдъхновите и..

публикувано на 07.12.23 в 10:10

Владимир Чукич гостува за 15-и път на галерия „Дяков“

Художникът Владимир Чукич открива своята 15-та изложба в галерия „Дяков“. Всяка година през последните 15 авторът от Кръджали традиционно подрежда своя експозиция в пловдивската галерия. Дори е двукратен носител на Годишната награда за 2010 и 2022. Тазгодишната му изложба включва 34 творби. Живописните са малки и по-големи, с характерната за..

публикувано на 07.12.23 в 06:38