Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Треска в събота" представя Милчо Левиев - от Пловдив за Пловдив

In memoriam

Тази събота ще отдадем почит на големия Милчо Левиев. В предаването „Треска в събота“ на 19.09.2019г. от 14.00 часа ще звучи музика, изпълнена от Милчо Левиев в Пловдив през 2014 г. 

Очаквайте още: какво каза Милчо Левиев – за концерта, албума, джаза..., както и спомени на джазмена за неговия учител - Панчо Владигеров. 

Композициите, която ще ви предложим в изпълнение на маестро Левиев, са част от десетото юбилейно издание на фестивала "Пловдивски Джаз Вечери". 

Милчо Левиев откри феста на 9 октомври 2014, като представи албума си Song of the Clown (2010 г). Композициите в него са своеобразен джазов диалог с театралната музика на ранния Панчо Владигеров, писана през 20-те години на миналия век за постановки на Макс Райнхарт в Берлин и Виена. 

На сцената на джазфеста в Пловдив през 2014 освен Милчо Левиев са още: Александър и Константин Владигерови – внуци на Панчо Владигерови, Вики Алмазиду и Петър Салчев, участват още Ицко Финци, Валери Костов, Веселин Веселинов – Еко  и Стоян Янкулов.

Милчо Левиев е  роден на 19 декември 1937 година в Пловдив. Завършва Държавната консерватория в София през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското Национално Радио, работи като солист и диргент на Пловдивската и Софийската филхармония. През 1970 г  напуска България и заминава за Лос Анжелис, където развива успешна кариера. В годините Милчо Левиев е композирал много музика - произведения за симфоничен оркестър, камерна музика, клавирни произведения, филмова музика.

Носител е на множество награди, сред тях най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“ (1997), награда „Кирил и Методий“ – I степен (2008), на La Medaile d’ l’Academie Internationale des Arts, Париж, Франция, и Doctor Honoris Causa на Академия за музикално и танцово изкуство, Пловдив (1995). Преподавател във факултета по джаз музика в University of Southern California, Лос Анджелис от 1988 – 1998, в музикалното училище GROVE, Los Angeles, от 1974 до 1992.

Автор на аранжимента на “Blue Rondo a la Turk” (композиция на David Brubeck), участва в отличения с награда Grammy през 1982 албум на Al Jarreau“Breakin’ Away”,има  номинация за награда Grammy за най-добър вокален аранжимент на композицията на Charlie Parker „(The Word of) Confirmation", записана от The Manhattan Transfer за албума “Mecca For Moderns” от 1981.БНР подкасти:

Още от категорията

Български писатели разказват за "Нашата Коледа"

Български писатели улавят духа на Коледа в сборник с разкази " Нашата Коледа ", издание на „Сиела“. Съставител на книгата с общо 17 разказа е Захари Карабашлиев.  В нея са включени текстове на познати и не толкова познати имена на българската литературна сцена. Читателят ще открие красиво-носталгичния текст на непрежалимия Георги Марков,..

обновено на 01.12.22 в 08:23

Изкуствотеката в НБ “Иван Вазов” стана на 45 години

45 години от създаването си отбелязва Изкуствотеката на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив. Началото е през  1962 г. с учредяването на Музикален отдел.  15 години по - късно той прераства в отдел „Изкуство“ с отделна читалня, фонд, филмотека, звукови и видеоносители, изложбени пространства. В дейността му са включени кинолектории, студио „Музика“, клуб..

публикувано на 01.12.22 в 06:55

Годишна изложба на художниците в Смолян

Пет художници се включват в X-ата традиционна годишна изложба в галерия „Петър Стайков“ в Смолян. Инциативата е на Клуба на дейците на културата в родопсикя град.  Със свои творби участват Живка Кисьова, Росица Палийска, Ружко Челебиев, Стефан Данчев и Стоян Дечев. 

публикувано на 01.12.22 в 06:51

Великите европейци - Йоханес Брамс, трета част

Йоханес Брамс и Клара Шуман запазват и дори развиват огромната любов помежду си в следващите 40 години. Връзката им, според повечето изследователи, остава сексуално неконсумирана, макар че и двамата не са безполови същества. След това, пише Едуард Хичман в статията „Брамс и жените“, „негови сексуални обекти бяха само момичета от народа,..

публикувано на 30.11.22 в 11:31

Сдружение "Изкуство във времето" с празничен концерт

Празничен концерт "В навечерието на Рождество" организира тази вечер в Пловдив сдружение "Изкуство във времето". Изпълненията ще бъдат в изкуствотеката на библиотека "Иван Вазов" В него ще вземат участие Валентина Трендафилова – сопрано, Павел Генов – цигулка, Дарина Иванова – флейта, Никола Николов – виолончело и Злателина Коларова – пиано...

публикувано на 30.11.22 в 08:23