Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК проверява жалба в ОИК-Смолян

В Общинската избирателна комисия в Смолян са постъпили жалба и сигнал за влизане в помещението, в което се съхраняват бюлетините за местните избори на 27 октомври. 

Жалбата и сигналът са отправени чрез ОИК до ЦИК и прокуратурата. 

Председателят на ОИК Симеон Велинов потвърди, че на 22 октомври е отворил помещението и е влязъл заедно с друг член на комисията, за да се осъществи проверка на датчиците на СОТ-а, тъй като предходния ден  правили проблем. По думите му заедно с представител на полицията и друг членове на ОИК са отворили, за да се направи проверката на датчиците. Тя е продължила около 5 минути и се е установило, че няма проблеми. 

В сигнала една от партиите твърди, че член на ОИК е повикан на 22 октомври за повторно запечатване на помещението, при което се установява, че липсват предходно поставените хартиени ленти.  Липсата на лентите за запечатване на помещението повдига много съмнения и притеснения относно начина и сигурността на съхранение на бюлетините и въпроси, свързани с лицата имащи достъп до тях,  допълват от предизборния щаб на партията.
В жалбата от местна коалиция, коментират, че при въпросното отваряне и влизане в помещението не са спазени изискванията и има грубо нарушение на правилата. При проверка от страна на представители на коалицията е установено, че до 22 октомври пред помещението не е била осигурена физическа охрана. 

Председателят на Общинската избирателна комисия Симеон Велинов заяви, че е готов да се извърши пълна проверка на изборните книжа в помещението в присъствието на всички членове на комисията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Специален ретро влак пътува от Септември до Велинград и Цветино

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път днес, когато е празникът на Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 06.07.24 в 08:20

Започват Велинградските празници на културата

Емблематичните „Велинградски празници на културата” ще бъдат открити официално днес, когато е и Денят на Велинград. За 51-ви път централният площад „Николай Гяуров” ще бъде сцена на различни изяви до 20 юли включително.  Денят ще започне в 9:00 часа с тържествена литургия, а след нея в 10.15 ч. ще бъде посрещната теснолинейката за..

публикувано на 06.07.24 в 07:54

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

публикувано на 05.07.24 в 16:29

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за..

обновено на 05.07.24 в 15:56

ПУ обявява първото класиране в понеделник

На 8-ми юли ще бъде обявено първото класиране в ПУ „Паисий Хилендарски“. Тази година броят на кандидат-студентите е с 10% по- висок от миналата година и достига до 7122-ма желащи да учат във втория по големина ВУЗ у нас. Сред най-желаните специалности са „Маркетинг“ – 1407 кандидати, „Бизнес мениджмънт“ – 1372 кандидати, „Икономика и бизнес“ –..

публикувано на 05.07.24 в 15:48