Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниската активност бе ход на ГЕРБ, прицелен в победата

Бих предложил един по-различен прочит от този за голямата пасивност, която изразява разочарованието на избирателите към вота. Мисля, че това е съзнателна технология, приложена от ГЕРБ, която им осигури победата. Това заяви проф. д-р Любомир Караджов преподавател по PR  в АМТИИ.

По думите му, високата активност на изборите би активирала и групите, които нямаше да могат да се противопоставят на ядрото на ГЕРБ в Пловдив. 

Те тук са добре конструирани и имат ясна форма като ядро и то изглеждаше достатъчно да се изправи срещу привържениците на Славчо Атанасов и срещу наказателния вот.  Ако бяхме прибавили и тези избиратели, които зачертаха „Не подкрепям никого“ към  Славчо Атанасов , това нямаше да стигне за победата на Здравко Димитров.

Тази електорална упойка, която беше приложена от ГЕРБ, можем да възприемаме като изборна тактика, която е прицелена в победата.

Енергията за промяна ясно се изразява в конфигурацията на Пловдивския ОбС – 10 партии. Не е вярно, че гражданите на Пловдив не са добре представени. Напротив, те я получават във всички спектри на политическите линии.

Демокрацията не е измислила вариант, в който ние да можем да контролираме хората, които сами избираме да ни управляват. Мотивацията да отидем до урните беше ниска, защото опонентът на Здравко Димитров не формулира ясно  защо той трябва да бъде приет като опонент, след като е представител на управляващите.  От тази гледна точка на избирателите беше предложен вариантът да изберем единия от управляващите.

Кандидатът на ГЕРБ  трябваше да преодолява факта, че номинацията му дойде сравнително късно и че е за сметка на управляващия 8 години кмет, който е и негов партиен шеф в Пловдив. Кандидатурата на Димитров притесни известна част от ГЕРБ, заради участието му в предишни избори и че.самият Иван Тотев остана шеф на партията с право да има серозно мнение върху кандидатурите. Здравко Димитров се пребори успешно.  И двамата силни направиха крачка назад в егото си, за да направят крачка напред в политически план. И резултатът от изборите показа точно това. 

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Новопостроена и вече в ремонт, ЦДГ "Каменица" ще приема деца от септември

Община Пловдив ще направи всичко възможно всички проблеми с мухлясали стени, течове, паднали лампи и др. в новопостроената детска градина „Каменица“ да  бъдат отстранени до 1 септември. Това стана ясно днес, след като родители протестираха срещу лошото състояние на новата сграда на детската градина, която беше открита през декември миналата..

публикувано на 24.06.24 в 15:50

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33

86 зрелостници получават сертификати за работа в ТИЗ

159 ученици от Пловдив преминаха обучение по проект "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона". Днес 86 ученика от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас ще получат и своите сертификати за успешно завършен курс по „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ в Професионалната гимназия по..

публикувано на 24.06.24 в 10:22

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28