Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават даренията за Голямата базилика

Археолозите продължават да работят на терена на Голямата базилика. Официалното откриване се отлага за пролетта на следващата година, това каза Катя Стайкова, изп. директор на фондация „Приятели на базиликата“.

 

Фондацията е създадена в началото на годината с цел да събира дарения чрез кампания „Подари си птица“. Средствата ще бъдат използвани за различни културни и образователни дейости, които ще се случват в този най-голям музей на мозайките в Европа, защото те са 2000 кв. метра на едно място. 

Идеята ни е да се случват събития от всякакъв характер, да привлекат още повече туристи в Пловдив, и да дадем повече знание на нашето младо поколение. В основата на този уникален проект е фондация „Америка за България“, също и американски семейства. 

Вече дарителите са 20, като 2/3 са българи. 

Едни от последните дарители е проф. Славик Табаков и неговата съпруга д-р Ася Табакова. Проф. Табаков от 1991 г. работи в Кралския колеж в Лондон и е президент на Международната организация по медицинска физика, която обединява 25 000 специалисти от цял свят. Те толкова присърце приеха каузата за Епископската базилика на Пловдив, че се срещнаха с реставраторката Елена Кантарева и целия екип. Обещаха да популяризират този огромен музей в Англия. 

Според тях Голямата базилика ще пренапише историята на България. Тяхната теза е, че България не е края на Европа, а Европа започва с България.

Интервюто с Катя Стайкова, изп. директор на фондация „ Приятели на базиликата“ е в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15

Изложба показва историята на пловдивския храм "Св. Димитър"

С изложба в Народна библиотека  „Иван Вазов“ Пловдив, посветена на пловдивския храм „Свети Димитър“, който бе възстановен и продължава да се поддържа със средства на Спомоществователно сдружение  „Свети Димитър“, ще бъде отбелязана 20-годишнината от неговото създаване.   Експозицията се състои от десет пана, проследяващи  историята на..

публикувано на 18.04.24 в 06:35

Конференция представя изследване на българското село

Научна конференция „ Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване” ще събере учени в областта на културната и социалната антропология, етнологията и социологията от цялата страна. Конференцията ще се проведе в периода 18-20 април 2024 г. в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски”, зала "Компас"...

обновено на 17.04.24 в 14:19