Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Продължават даренията за Голямата базилика

Археолозите продължават да работят на терена на Голямата базилика. Официалното откриване се отлага за пролетта на следващата година, това каза Катя Стайкова, изп. директор на фондация „Приятели на базиликата“.

 

Фондацията е създадена в началото на годината с цел да събира дарения чрез кампания „Подари си птица“. Средствата ще бъдат използвани за различни културни и образователни дейости, които ще се случват в този най-голям музей на мозайките в Европа, защото те са 2000 кв. метра на едно място. 

Идеята ни е да се случват събития от всякакъв характер, да привлекат още повече туристи в Пловдив, и да дадем повече знание на нашето младо поколение. В основата на този уникален проект е фондация „Америка за България“, също и американски семейства. 

Вече дарителите са 20, като 2/3 са българи. 

Едни от последните дарители е проф. Славик Табаков и неговата съпруга д-р Ася Табакова. Проф. Табаков от 1991 г. работи в Кралския колеж в Лондон и е президент на Международната организация по медицинска физика, която обединява 25 000 специалисти от цял свят. Те толкова присърце приеха каузата за Епископската базилика на Пловдив, че се срещнаха с реставраторката Елена Кантарева и целия екип. Обещаха да популяризират този огромен музей в Англия. 

Според тях Голямата базилика ще пренапише историята на България. Тяхната теза е, че България не е края на Европа, а Европа започва с България.

Интервюто с Катя Стайкова, изп. директор на фондация „ Приятели на базиликата“ е в звуковия файл.  


Още от категорията

В Калофер започва празникът на дантелата

С множество прояви от днес в Калофер започва празникът на дантелата. Участници от България, Франция, Хърватска, Испания, Словакия и Полша ще представят научни разработки в сферата на финото ръкоделно изкуство. Това ще стане в рамките на първата по рода си у нас международна научно-практическа конференция „Дантелното изкуство – минало,..

обновено на 13.08.22 в 09:42

"Жива библиотека" за Деня на младежта

Днес за поредна година в ОП „Младежки център Пловдив“ ще бъде отбелязан Международният ден на младежта. И този път от екипа са подготвили програма, изцяло вдъхновена от идеите на младите хора в града ни. От 18:00 ч., като част от младежките инициативи, реализирани от центъра, ще се проведе събитие в един по-разчупен и интересен формат..

обновено на 12.08.22 в 13:05

"Вкусът на лятото" с Пламен Кочев

В поредния епизод от рубриката "Вкусът на лятото" ви отвеждаме в двора на галерия "Джуркови". Там разговаряме с Пламен Кочев, създател на фейсбук групата Акция "Фото Пловдивъ" и сайта Исторически фото парк "Ретро Пловдивъ". "Красивата къща, в която днес се намира галерия „Джуркови“, е строена в началото на миналия век. Архитектурната красота и..

обновено на 11.08.22 в 12:59

Пловдив за 4-и път е домакин на CULTURAMA

Пловдив се включва в четвъртото издание на фестивала CULTURAMA.   Тази вечер в Етнографския музей „Консоне“ - квартет за старинни инструменти и оперната певица Ина Кънчева (сопрано) ще поднесат на пловдивчани и гостите на града музикален пърформанс.  Творби на Шуман, Менделсон и Малер ще звучат в първия концерт от програмата на фестивал..

публикувано на 11.08.22 в 11:05

Великите европейци - Блез Паскал

„Вечното мълчание на тези безкрайни пространства ме ужасява“ - написа през 17 век Блез Паскал в своите „Мисли“. Само от това изречение сякаш можем да го опознаем целия.  BNR podcasts · Великите европейци - Блез Паскал Чуваме гласа на ученият Паскал - математик, геометър, физик и изобретател, който изследва точно „безкрайните..

публикувано на 10.08.22 в 10:18