Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват "Вълчите празници" и дългите нощи

Снимка: Под тепето, архив

Според народната традиция след Архангеловден започват "Вълчите празници", които се отбелязват в чест на вълците и чиято цел е да се умилостиви страшното животно. 

Празниците започват от днес, от деня на Св. Мина, а според народните вярвания този светец е покровител на вълците - той ги пуска и той ги прибира, разказа пред Радио Пловдив Грозделина Георгиева, уредник в Регионалния етнографски музей. 

Дългите нощи, които започват от днес, са най-опасните през годината, като символно са по-натоварени от "мръсните дни" след Коледа. Това са чисто семейни празници, с предпазен обреден характер, които са задължителни за жените, обясни тя.

Вярва се, че последният ден на "Вълчите празници" е най-тежък и много често той съвпада с 21.11. - деня на Св. Богородица и на християнското семейство. Затова на този ден Св. Богородица в народната култура се нарича "Вълчата Богородица", което говори, че хората са имали много страх от този ден. 

През тези дни се спазват много забрани, свързани с нещо остро, както и за предпазване от болести. Коли се курбан от черно пиле, задължително от жена. Не се шие, не се тъче, забранено е докосването до ножици, ножове, игли и др. остри предмети. Не се шият или поправят дрехи, защото се вярва, че вълкът ще ги подуши и ще нападне и изяде облечения с тях човек, разказа Грозделина Георгиева.

В тези празници се преплитат езически и християнски вярвания, свързани с болести, допълни още експертът. 

Цялото интервю на Нели Бистрашка с Грозделина Георгиева от РЕМ е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

публикувано на 27.09.24 в 13:45

Станимир Видев с изложба в "Червеното пони"

Изложба живопис на Станимир Видев се открива в пловдивската галерия „Червеното пони“ в Стария град.  Авторът е нарекъл експозицията си „Почти абстрактно“.

публикувано на 27.09.24 в 06:27

Пловдив е домакин на "Фасада видео фестивал"

Днес започва 15-ото издание на международния фестивал за късометражно кино и видео арт „Фасада видео фестивал“ , съобщават организаторите от сдружението „Изкуството днес“.  Мястото на прожекциите, по традиция, е в Лапидариума в Стария град на Пловдив. Тази година програмата включва 32 творби от 21 държави. Журито направи своя избор измежду..

публикувано на 27.09.24 в 06:23

Издателство "Хермес" представя библиотека "Седемте хълма"

Довечера от 18,00 часа в зала "Съединение" на Регионален исторически музей - Пловдив ще се състои представянето на библиотека "Седемте хълма" на издателска къща Хермес.  "Поредицата събира историческата памет на Пловдив, за да я съхрани и предаде на идните поколения. Избраните книги са художествена хроника на Града под тепетата, разказ за онзи..

публикувано на 26.09.24 в 07:13

Романът "Малки грехове" изследва истината и лъжата

В програма "Точно днес" говорим за най-новия роман на  Паулина Георгиева , който се казва " Малки грехове ".  Шестима приятели се срещат на уикенд ваканция на остров Крит, където отсядат в луксозен ритрийт център, известен с това, че лекува „малките“ грехове на съвременните хора – злоупотреба с алкохол, антидепресанти, изневери, кариерни амбиции,..

публикувано на 26.09.24 в 06:54