Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пияният кантонер е арестуван за 24 часа

Трима са ранени, след като влак блъсна кола край Асеновград

Кантонерът на жп прелеза не пуснал бариерата, тъй като се напил и заспал

| обновено на 12.11.19 в 15:43

30-годишен мъж е с опасност за живота, след като тази сутрин пътнически влак, движещ се от Асеновград за Пловдив, ударил лек автомобил на охраняем жп прелез в индустриалната зона на Асеновград. 

Директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев уточни, че тежко пострадалият е пътувал на предната седалка в леката кола, управлявана от 32-годишен шофьор. Той и другият пътник в колата, на 25 години, са с леки наранявания. На шофоьра е взета кръвна проба за алкохол. 

Сигналът за инцидента е подаден на тел. 112 около 7 ч. тази сутрин.

51-годишният машинист на влака е тестван с дрегер, резултатът е отрицателен. 

В районното управление е отведен 60-годишният кантонер, чиято алкохолна проба отчела положителен резултат над 1,5 промила. Той е задържан за 24 часа , а по случая е образувано досъдебно производство, каза заместник- районният прокурор на Асеновград Борис Михов .

"Основната причина за това ПТП е, че кантонерът не е свалил бариерата, въпреки че е получил сигнал, че влакът приближава към прелеза".

Кантонерът е служител в Национална компания "Железопътна инфраструктура" от 13 години и няма наказания до момента, каза Георги Вардев от Управление на движение на влаковете и гаровата дейност - Пловдив. Прелезопазачът е бил нощна смяна и е застъпил в 19 часа: "Инструктиран е, в добре изглеждащ вид, според ръководител по движението, който му е извършил инструктажа. Този служител, преди година, на случаен принцип е проверяван. Можем да го докажем с документи. При проверката тогава е била отрицателна".

Тази сутрин е разпоредена проверка на всичките 82 прелези в страната, в които има прелезопазачи и никъде не е установено нарушение по сигурнастта на движението, увери Георги Вардев. Той подчерта, че Национална компания железопатна инфраструктура извършва както планови, така и изненадващи проверки на кантонерите: 

"Само за нашето поделение имаме, за изминалата година, около 250 проверки за алкохол, а в национален план - за Национална компания "Железопътна инфраструктура" са над 1000. В бъдеще това, което Национална компания "Железопътна инфраструктура" прави, е да се засилят още повече мероприятията за проверка на алкохол и пресъоръжаването на прелезите, за да се минимизира човешкият фактор".

Предстои да бъдат изяснени обстоятелствата и причините за възникване на катастрофата.

Най-тежко пострадалият е 30-годишен мъж с черепно-мозъчна травма и с наранявания по лицето, гърдите и краката. Той е приет в Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Георги".  Също там е и вторият пациент, който е с гръдно-коремна травма, уточняват от лечебното заведение. 

Движението по железния път Пловдив - Асеновград е прекъснато, съобщават от пресцентъра на НКЖИ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отслужиха първата литургия на български език в Дубай

Пловдивският митрополит Николай и Западно- и Средноевропейският Антоний отслужиха света литургия в храма на Антиохийската православна църква "Св. Благовещение" в Джебел Али, Дубай. Така те основаха Българската православна църковна община "Свети Иван Рилски" в Обединените арабски емирства. Службата стана възможна с благословението на Негово Блаженство..

публикувано на 15.06.24 в 16:52

"Синя България" става съюз и се готви за предсрочни избори

С решение на коалиционния съвет "Синя България“ продължава съществуването си като съюз и започваме да се готвим за предсрочни парламентарни избори. Това каза в пазарджишкото село Славовица съпредседателят на коалицията Вили Лилков.  Резултатите от тези избори определено не ни задоволяват. Анализирахме причините, поради които се стигна дотук, и на..

публикувано на 15.06.24 в 15:47

Затвориха за движение Бетонния мост

Движението по Бетонния мост в Пловдив вече е напълно ограничено. Това се случи минути преди 12.00 ч., когато официално бе даден старт на реконструкцията на съоръжението, която ще продължи следващите шест месеца.  Премахването на асфалта започна още днес.  От 12 часа утре затварят за движение Бетонния мост Въпреки намаления трафик в събота и..

обновено на 15.06.24 в 14:43

"Тепе Джамборе" променя движението в центъра на Пловдив довечера

Временна организация на движението по булевардите и улиците в центъра на Пловдив се въвежда днес заради провеждането на спортно-културен маратон „Тепе Джамборе“.  Между 18 и 21 часа участниците ще преминат по бул. „Руски“ – при кръстовището с ул. „Петьофи“, ул. „Преслав“ – при кръстовището с ул. „Петьофи“, ул. „Гладстон“ – при кръстовището с бул...

обновено на 15.06.24 в 14:43

Двама митрополити отслужват литургия на български в Дубай

Пловдивският митрополит Николай и Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний са на посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщават от Българската патриаршия. С благословението на Негово Блаженство антиохийския патриарх Йоан Десети и по решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП),..

публикувано на 15.06.24 в 09:28