Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пияният кантонер е арестуван за 24 часа

Трима са ранени, след като влак блъсна кола край Асеновград

Кантонерът на жп прелеза не пуснал бариерата, тъй като се напил и заспал

| обновено на 12.11.19 в 15:43

30-годишен мъж е с опасност за живота, след като тази сутрин пътнически влак, движещ се от Асеновград за Пловдив, ударил лек автомобил на охраняем жп прелез в индустриалната зона на Асеновград. 

Директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев уточни, че тежко пострадалият е пътувал на предната седалка в леката кола, управлявана от 32-годишен шофьор. Той и другият пътник в колата, на 25 години, са с леки наранявания. На шофоьра е взета кръвна проба за алкохол. 

Сигналът за инцидента е подаден на тел. 112 около 7 ч. тази сутрин.

51-годишният машинист на влака е тестван с дрегер, резултатът е отрицателен. 

В районното управление е отведен 60-годишният кантонер, чиято алкохолна проба отчела положителен резултат над 1,5 промила. Той е задържан за 24 часа , а по случая е образувано досъдебно производство, каза заместник- районният прокурор на Асеновград Борис Михов .

"Основната причина за това ПТП е, че кантонерът не е свалил бариерата, въпреки че е получил сигнал, че влакът приближава към прелеза".

Кантонерът е служител в Национална компания "Железопътна инфраструктура" от 13 години и няма наказания до момента, каза Георги Вардев от Управление на движение на влаковете и гаровата дейност - Пловдив. Прелезопазачът е бил нощна смяна и е застъпил в 19 часа: "Инструктиран е, в добре изглеждащ вид, според ръководител по движението, който му е извършил инструктажа. Този служител, преди година, на случаен принцип е проверяван. Можем да го докажем с документи. При проверката тогава е била отрицателна".

Тази сутрин е разпоредена проверка на всичките 82 прелези в страната, в които има прелезопазачи и никъде не е установено нарушение по сигурнастта на движението, увери Георги Вардев. Той подчерта, че Национална компания железопатна инфраструктура извършва както планови, така и изненадващи проверки на кантонерите: 

"Само за нашето поделение имаме, за изминалата година, около 250 проверки за алкохол, а в национален план - за Национална компания "Железопътна инфраструктура" са над 1000. В бъдеще това, което Национална компания "Железопътна инфраструктура" прави, е да се засилят още повече мероприятията за проверка на алкохол и пресъоръжаването на прелезите, за да се минимизира човешкият фактор".

Предстои да бъдат изяснени обстоятелствата и причините за възникване на катастрофата.

Най-тежко пострадалият е 30-годишен мъж с черепно-мозъчна травма и с наранявания по лицето, гърдите и краката. Той е приет в Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Георги".  Също там е и вторият пациент, който е с гръдно-коремна травма, уточняват от лечебното заведение. 

Движението по железния път Пловдив - Асеновград е прекъснато, съобщават от пресцентъра на НКЖИ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Протестиращи искат общински паркинг на Пещерско шосе

Близо сто жители на пловдивския район „Западен“ изязоха на протест срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“. Хората от квартала първоначално се събраха пред сградата на Регионалната здравна инспекция и заявиха, че затрудненията с паркирането в района водят до непрекъснати разправии между съседи. Хората издигнаха плакати с..

обновено на 19.06.24 в 19:51

Седмокласниците преразказваха "Изборът" на Кр. Димитрoва, доволни са от изпита

5699 седмокласнициот Пловдив и областта се явиха на Национално външно оценяване по български език и литература. Няма нито една анулирана работа. Те писаха по вариант 1.  Трябваше да преразкажат от името на неутрален разказвач разказът "Изборът" на Кристин Димитрова, а тезата по „Една българка“ на Иван Вазов. Учениците определиха изпита като..

обновено на 19.06.24 в 15:18

Започна делото за убийството на 21-годишния Ангел от Пазарджик

В Пазарджик започна делото срещу 19-годишния Никола Райчев, който миналата година уби 21-годишния Ангел Здравков заради момиче. На първото разпоредително заседание съдът реши, че обвиняемият Ралчев остава с най-тежката мярка - постоянен арест.   Предстои да бъдат разпитани 30 свидетели.  Преди старта на делото близки и приятели на..

обновено на 19.06.24 в 15:18

Обявиха поръчка за етап- 2 от реконструкцията на Голямоконарско шосе

Община Пловдив стартира обществена поръчка за строителството  на втория етап от - разширението на Голямоконарско шосе от бул. „Дунав“ до транспортен възел  Царацово, където е границата с община Марица. Заданието  включва разваляне на стара пътна и тротоарна настилки и изграждане на пътна конструкция, бордюри, тротоари, велоалеи, поставяне на..

публикувано на 19.06.24 в 14:56

30 декара жито изгоряха край Сарая, има задържан за пожара

31-годишен мъж от пазарджишкото село Сарая е задържан, след като предизвикал пожар в житни ниви край населеното място. Пожарът лумнал в понеделник по обед, като в гасенето му се включили две пожарни коли и екип от 12 огнеборци. Пламъците били изгасени, но стихията унищожила около 30 декара житни посеви на двама собственици от същото..

публикувано на 19.06.24 в 12:50