Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъденият за подкуп професор от УХТ обжалва присъдата си

| обновено на 14.11.19 в 08:47

Осъдените за вземане на подкуп от студенти от УХТ  проф. Николай Банков и соченият за негов съучастник Димитър Димитров обжалват присъдите си пред Апелативния съд в Пловдив. 

Двамата получиха условни присъди, като за проф. Банков наказанието е 2 г. и три хиляди лева глоба,  а за помагача му – година и половина и глоба от две хиляди лева. 

Според схемата, преподавателят е получил  по 300 лв. от двама студенти (общо 600 лв.) за да ги изпита формално, давайки им готово решени задачи и положителни изпитни оценки. 

Освен това, Николай Банков е  лишен от право да заема държавна или обществена преподавателска длъжност за срок от три години  след влизане на присъдата в сила. 

Припомням, че другият професор от УХТ Симеон Василев, който също бе обвинен за искан подкуп от студенти, беше оправдан на първа инстанция. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пуснаха джигита, фучал из Пловдив със 140 км/ч

19-годишният Петър Попов, летял из пловдивските булеварди със 140 км в час, бе освободен с най-леката мярка за неотклонение – „подписка“. Според съдиите няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление. Прокуратурата обяви, че ще обжалва това решение. За шофирането на младежа бяха разпространени кадри в социалните мрежи..

публикувано на 01.06.24 в 15:07

Потушен е пожар край граф Игнатиево

Пожарникарите гасиха пожар тази сутрин край пловдивското село Граф Игнатиево.  Огънят лумнал в склад на фирма за месо около 6,30 ч. Няма пострадали. Не са засегнати други сгради.  Задимяването е попречило на движението по карловския път. Пожарът е овладян от екип с 6 противопожарни коли.

публикувано на 01.06.24 в 12:30

С редица прояви Пловдив отбелязва Международния ден на детето

В Международния ден на детето Пловдив е изпъстрен с празнични събития и занимателни игри.  Програми за 1 юни са приготвили всички културни институти, а забавленията ще са както в Центъра и в Старя град, така и в парковете на всички райони.  Не само зрители, но и съавтори в събитията ще бъдат децата на Пловдив в голяма събитията,..

обновено на 01.06.24 в 08:55

Доброволците от 112 правят демонстрации на Гребната база

Днес и утре Доброволно Формирование „Пловдив 112“ към Община Пловдив  организира празник на открито, посветен на  Деня на детето и 5 юни – Деня на българския доброволец при бедствия.  На трибуните на Гребната база децата, младежите и всички пловдивчани ще бъдат запознати дейностите, оборудването и методите на работа при височинно спасяване,..

публикувано на 01.06.24 в 08:55

"Магията на детските усмивки" завладява Пазарджик

С целодневна празнична програма под мотото “Магията на детските усмивки” Пазарджик отбелязва Деня на детето. От 9 до 17 часа на площад “Константин Величков” (Тортата) има организирани редица музикални, творчески и забавни занимания.  Освен това се провеждат и съпътстващи събития, сред които са мащабният танцов шампионат Pazardzhik Dance Open..

публикувано на 01.06.24 в 08:49