Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културното ни домакинство е най-голямата инвестиция

Европейска столица на културата е една голяма инициатива в развитие, която не стартира и не спира на дадена календарна дата. В нея са заложени  цели и стратегии, както и критерии, които с годините се менят. Изменят се моделите, по които мерим успеха й, както се променят и европейските ценности и стратегии. Това заяви заместник-директорът „Международна дейност“ на Фондация „Пловдив 2019“ Виктор Янков преди стартиращия двудневен форум „Поглед назад с мисъл напред“ с участието на експерти в областта на културата от 10 европейски страни. .

По думите му,  Европейска столица на културата е проект, който се опитва да разкаже големите европейски истории. За участие във форума поканихме журито и хората, които наблюдаваха изпълнението на проекта и познават работата ни от самото начало докрай.  

Към момента отчитаме поне 600 публични събития, поне половината от тях са направени от пловдивски културни продуценти. 45 от партньорите ни са международни. Привлечените средства от международните  партньори в културна програма са повече от 1  милион и 200 хиляди лева.

Наблюдавам в последните 8 години културния живот на Пловдив и съм категоричен, че това е безпрецедентна подкрепа от културните институти и посолствата в България, както и от новите партньорства. Бизнесът в Япония напр., инвестира в културно съдържание в Пловдив около 200 хиляди евро директно и това тотално промени и посоките, по които се случва културата в града.

Янков бе категоричен, че сред най-големите предизвикателства на европейските столици на културата е запазване на темпото и енергията и след  края на годината.

Едно от най-сложните неща е управлението на очакванията към този проект, който  обхваща почти всички сектори в дадения град – икономика, бизнес, жителите,  Министерство на културата, контрагенти. 

Нито една криза в управлението на Фондация 2019 обаче не доведе до спиране на нито един проект. Всички те стигнаха до своята аудитория.

Интервюто от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00