Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик отчитат национален проект за ограмотяване на възрастни хора

Педагози и директори на учебни заведения от страната представят в Пазарджик резултатите от проекта „Нов шанс за успех“. Той е насочен към ограмотяването на възрастни хора, които не са успели да завършат основно образование. 

Проектът е по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и е на стойност над 19 милиона лева. Ограмотяването и придобиването на компетентности от прогимназиалния етап е с продължителност 9 месеца. Обучението на хората над 16 години е по адаптирана програма, обясни Ваня Трайкова, експерт към МОН:

В рамките на този проект, който стартира в края на 2016-а, до момента, успешно завършилите са 7031. Към тях не сме добавили завършващите сега седми клас, тъй като все още не сме получили окончателните данни. Към 15 януари трябва да приключи във всички училища обучението по курсове за ограмотяване.

В 10 часа в училище „Христо Ботев“ в Пазарджик започна урок за ограмотяване на възрастни хора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кадър на ДПС става заместник - областен управител на Пловдив

Смяната на областния управител на Пловдив доведе до рокада и сред заместниците.  Проф. Христина Янчева е новият областен управител на Пловдив 43-годишната Нурджан Джафер Караджова е новото лице в администрацията. На поста заместник -  областен управител тя ще замени Димитър Добрев от ПП-ДБ. Караджова е от асеновград, член на младежкото ДПС и..

публикувано на 27.06.24 в 15:14

За 8 месеца дългът на община Пазарджик намаля с над 21 млн. лв.

Община Пазарджик погаси над 21 млн. лева задължения от предишното ръководство, съобщи в профила си във Фесйбук кметът Петър Куленски.  Финансовата дисциплина през последните 8 месеца е довела до погасяването на 21 409 300 лв. и така са спестени разходи за текущи и бъдещи плащания от над 2 100 000 лв. годишно. Кметът Куленски..

публикувано на 27.06.24 в 15:10

2 г. и 4 месеца затвор за мъжа, отвлякъл жена в Смолян

Две години и четири месеца лишаване от свобода, при първоначален общ режим, е наказанието на 46-годишния Алекси Балтаджиев от Карнобат, който отвлече със съпругата си жена в Смолян. Днес обвиненият в покушението на 45-годишна смолянчанка подписа споразумение с прокуратурата, което Окръжният съд одобри. Наказанието за престъплението е две години, но към..

публикувано на 27.06.24 в 13:51

66-годишен мъж е в ареста по подозрение, че е отровил куче

На два сигнала за проявена жестокост към животни са реагирали служителите на полицията в Пловдив.  В Първо районно управление постъпила жалба от стопанин, който открил отровено домашното си куче в двор в квартал „Беломорски“. Като заподозрян за умишлено причинената смърт на животното бил задържан 66-годишен пловдивчанин. Другият сигнал е в..

публикувано на 27.06.24 в 12:18

Катастрофа затапи изхода на Пещерско шосе

Катастрофа затруднява движението на изхода на Пещерско шосе. Сигналът е получен след 8 ч. тази сутрин.  Според предварителната информация лек автомобил "Мерцедес" предприел ляв заовой и отнел предимството на мотоциклет "Хонда", чийто 33-годишен водач е откаран в болница за прегледи.  Той и 58-годишният шофьор на колата са изпробвани за употреба..

обновено на 27.06.24 в 10:32