Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Кричим поиска от МОСВ и МЕ да огласят резултатите от проверките за пресъхването на Въча

Искат оставката на екоминистъра за мъртвата риба във Въча

Риболовни сдружения сазераха прокуратурата за огромното количество мъртва риба в коритото на река Въча край Кричим

| обновено на 22.11.19 в 14:34

Риболовци от Кричим и цялата страна сезираха прокуратурата и МОСВ за огромно количество мъртва риба, открито в коритото на река Въча в ранните сутрешни часове вчера и в преходните два дни.

Те поискаха и оставката на министъра на околната страна и водите Нено Димов. 

В момента е размножителен период на пъстървата, а 99 на сто от рибата в река Въча е от балканска дива пъстърва, съобщи за Радио Пловдив Денис Исов от Ловно-рибарско дружество „Видрите“ в Кричим. Зарибяването с нея е на доброволен принцип от частни лица, клубове и спонсориращи вериги магазини, разказа той и обясни, че при вида на останалата без вода река и мъртвата пъстърва е изпитал едно временно гняв, ужас и траур.

Положението беше страшно на 20 и на 21. Установихме агонизираща риба, беше страшно, в корито на реката нямаше капка вода. Беше нещо като пир за котки. Много риба имаше, която вследствие на приливната вълна, която пускат после водата към 8 часа, рибата се отнася надолу и ни лук ял, ни лук мирисал е положението. Това, което можем с две ръце да помогнем да се върне в малкото останали гьолчета в коритото- помогнахме.

Причината за пресушаване на реката е планов ремонт на ВЕЦ 1 и ВЕЦ 2, заради който водата е била източена, но не е бил осигурен санитарният минимум, съобщи кметът на Кричим Атанас Калчев.  Той е получил уведомление за ремонта на 18 ноември:

Интересното в това уведомление е, че за първи път беше разпоредено да се осигурява необходимия воден отток само 18 часа в денонощието. Досега винаги е било разпореждано 24 часа непрекъснато оводняване на коритото. Санитарният минимум е 5 кубика в секунда. Кое е наложило да е разписнао така – не мога да ви кажа. Графикът, който се изменя за работата на ВЕЦ-овете, се разписва от МОСВ, а уведомлемието до мен беше разписано от ресорния зам. министър Красимир Живков. 

река Въча

Според Денис Исов: Има сигнали от риболовен клуб Балканка, еколози, доброволческата организация на „Олимпик“, която е подала искове към институциите. Трябва да се търси отговорност на хората, които са виновни за случилото се. 

По информация на кричимския кмет, заради пресушаването на реката в последните дни няма опасност от воден режим за Кричим.  

Междувременно Атанас Калчев поиска от министерствата на енергетиката и околната среда и водите, публично да бъдат оповестени резултатите от проверките, които касаят пресъхването на река Въча. Настоявам да се посочат реално виновните длъжностни лица, както и какви ще са последствията за тях. Искам виновникът за тази кризисна ситуация да бъде обявен публично и при среща поне на ниво заместник-министър, да се гарантира, че подобни инциденти няма да се случат занапред, се казва в обръщение на кмета до медиите.

Той добавя, че в публичното пространство не трябва да бъдат изразявани мнения от некомпетентни служители, под чийто контрол следва да осъществяват ремонтите на вецовете и да се следи за ненарушение на минималния воден отток в коритото на реката, защото незнанието не е оправдание за грешките, особено, когато си на отговорна длъжност. 

В момента реката е в нормален режим. МОСВ извършва проверка.

В понеделник областният управител Дани Каназирева свиква заседание във връзка с обезводняването на река Въча в участъка след ВЕЦ „Въча I“ и съществуващата опасност от унищожаване на водната екосистема и  популацията на риба.

Поканени са представители на Министерство на околната среда и водите, НЕК „ВЕЦ”- Пловдив, Напоителни системи и Басейнова дирекция, риболовните дружества и кметът на Кричим Атанас Калчев.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Полицията с видеонаблюдение и засилени мерки за баловете

С видеонаблюдение и засилени мерки за сигурност около училищата и на възлови кръстовища пловдивската полиция ще следи за обществения ред и грубо нарушава правилата за движение по време на абитуриентските балове в региона. Извършени са и предварителни проверки на заведенията в региона.  В цялата област се прилага комплекс от мерки, свързани с..

публикувано на 23.05.24 в 14:46

Откриха паметна плоча на героя от войните генерал Иван Хубенов

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев откри паметна плоча на генерал-майор Иван Хубенов (1894 - 1966), поставена на родната му къща в първомайското село Караджалово.  Той поздрави присъстващите от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и подчерта, че днешното събитие е израз на почит и уважение към делото на един незаслужено..

публикувано на 23.05.24 в 13:21

Арестуваха трима младежи, отглеждали канабис вкъщи

Трима младежи на възраст между 18 и 21 години са арестувани за отглеждане и притежание на наркотици в панагюрското село Попинци.  При акция на криминалисти от Панагюрище били претърсени къщите, в които живеели момчетата. В една от тях разследващите открили мини оранжерия за отглеждане на канабис, оборудвана с устройства за контрол на осветлението,..

публикувано на 23.05.24 в 13:12

Поевтинява годишната транспортна карта в Пловдив, билетите без промяна

Реформи, обобщени в доклад за състоянието на градския транспорт  и цялостната транспортна схема предлага за обсъждане в Общинския съвет и гражданите новият заместник-кмет по транспортните въпроси на Пловдив Савина Петкова.   След задълбочен анализ се предлага рязко намаление на годишната карта за градски транспорт, две нови автобусни линии,..

обновено на 23.05.24 в 10:25

Пловдивската полиция обяви мерки срещу пътния травматизъм

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е..

обновено на 23.05.24 в 09:27