Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гребен клуб "Хеброс" стана на 20 години

Най-силният български гребен клуб „Хеброс“ – Пловдив навърши 20 години от създаването си. Стартът е през ноември 1999 година когато 20 опитни гребци решават да основат свой собствен клуб, за да имат по-големи шансове за изява. Месец по-късно – през декември 1999 година гребен клуб „Хеброс“ е регистриран официално. Иван Попов – президент на Управителния съвет и основател на клуб „Хеброс“ е категоричен, че желанието за гребане е всичко, което са имали в началото. Клубът няма нито една лодка, няма гребла, няма хангари, няма зала за физическа подготовка. Вземахме под наем лодки и гребла и с тях тренирахме и се състезавахме, казва Иван Попов. През 2001 година след световното първенство клубът изкупува греблата на американския отбор и след това ги заменя за първите собствени лодки.

Стратегията на новия клуб е: търсете децата, които искат да гребат. Създадената детско-юношеска школа от гребци е основата, на която са стъпили резултатите от упорития труд на първите треньори в клуба: Кирил Кирчев и Никола Черпоков. Още на втората година от създаването си /2001 година/ гребен клуб „Хеброс“ оглавява комплексната класация на Българската федерация по гребане. Може би в началото нашите съперници малко ни подценяваха, но това си е техен проблем – коментира Сия Келбечева – олимпийски шампион по гребане и президент на клуб „Хеброс“.

Гребците и треньорите

"Досега в клуба сме обучили над 1600 гребци. Не всички от тях са участвали в състезания, някои деца се отказват, но повечето от тях като се качат веднъж на лодка и продължават да тренират и да се състезават. През 2019 година имаме 100 гребци, които са участвали на състезания. Но броят на трениращите в клуб „Хеброс“ е към 140 гребци във всички възрасти. Гребането е спорт, който е по-привлекателен за момчетата и съотношението между момчета и момичета при нас е около 60:40“, заяви треньорът Петко Аргиров, който е и национален треньор по гребане.  Клуб „Хеброс“ има в екипа си петима треньори и това са Любен Голев, Йордан Минков, Златко Караиванов, Биляна Стоянова и Симона Аргирова.

Резултатите

Първият медал за клуб „Хеброс“  е завоюван през 2001 година от осморката юноши старша възраст и той е златен медал. Досега са спечелени 206 златни медала, 164 сребърни 119 бронзови, общо 489 медала. За първи път клуб „Хеброс“ става комплексен шампион на България през 2003 година с 33 медала. Оттогава досега клубът винаги е в първата тройка на шампионите на България по гребане. Най-успешната година в историята на клуба е сегашната 2019 година, когато бе достигната психологическата граница от 40 медала в републиканските първенства. За сравнение през 2018 година медалите са 36, а през 2016 година 32.

В световните води

Международните постижения на гребците от клуб „Хеброс“ не се измерват само с медали. Клуб „Хеброс“ има петиима гребци, завършили висшето си образование в САЩ със стипендии, получени за това, че тренират този спорт в университетските отбори. Георги Вуков преди 7 години завършва икономика в Харвард с пълна стипендия. В Харвард той се състезава в четворка и осморка и става шампион на университетското първенство на САЩ и с двете лодки. Сега работи в Лондон, където продължава да спортува като ветеран.

В почетната витрина на клуб „Хеброс“ има медали и дипломи от най-големите състезания в света. Гребци от клуба печелят осмо и девето място от Оолимпийски игри през  2004 и 2016 година, както и седмо място на младежките олимпийски игри през 2010 година. От световни първенства са завоювани два бронзови медала – от женската двойка скул през 2009 година и от мъжката двойка скул през 2008 година. Завоювани са и две пети места през 2009 и 2010 година на двойка без кърмчия. Две пети места има и от европейските първенства през 2015 и 2017 година. Най-младите гребци от клуб „Хеброс“ носят един бронзов медал и едно четвърто място  през 2017 и през 2011 година.

Страхотни са изявите на ветераните от клуб „Хеброс“, които през тази година станаха световни шампиони в двойката скул за мъже, а мъжката осморка има в колекцията си вече 24 медала от републикански, европейски и световни първенства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Никола Попов

Никола Попов ще свири дербито между "Ботев" и "Левски"

Никола Попов ще бъде главен съдия на дербито от 11-ия кръг на Първа лига между "Ботев" (Пловдив) и "Левски". Сблъсъкът на стадион „Христо Ботев“ е в събота, 5 октомври, от 20:00 часа. Помощници на Попов ще бъдат Мартин Венев и Димитър Димитров, а четвърти арбитър е Васил Минев. На ВАР-а ще са Валентин Железов с асистент Дениз Соколов, а съдийски..

публикувано на 02.10.24 в 09:25
БФС

Насрочиха "Вечното дерби" за 19 октомври

Дербито между Левски и ЦСКА ще се играе на 19 октомври от 15:45 часа на националния стадион „Васил Левски“. СТК на БФС утвърди програмата за още четири кръга от Първа лига. Както е известно, Вечното дерби трябваше да се състои на 14-и септември, но на тази дата стадион "Васил Левски" бе ангажиран за концерта на Андреа Бочели. СТК реши да размени осми с..

публикувано на 01.10.24 в 12:27

"Ботев" уреди контрола с "Крумовград"

"Ботев" (Пловдив) и "Крумовград" ще изиграят приятелски мач в предстоящата пауза за националните отбори в началото на следващия месец. Контролата между двата тима ще се състои на 12 октомври (събота) от 17:00 часа на футболен комплекс „Никола Щерев — Старика“ и ще бъде открита за привърженици. По-рано през сезона двата тима се срещнаха в шампионата,..

публикувано на 30.09.24 в 13:52

"Лудогорец" отново е на върха на Първа лига

Шампионът "Лудогорец" постигна очаквана победа с 2:0 при гостуването си на "Ботев" (Враца) в мач от 10-ия кръг на Първа лига. Визитата на "орлите" бе съвсем символична, тъй като мачът се игра на техния стадион "Хювефарма Арена" в Разград. Срещата бе дебют за новия старши треньор на шампионите Игор Йовичевич. В 24-та минута изстрел на Руан Секо с..

публикувано на 30.09.24 в 11:40
Героят Алекса Мараш

Резервата Мараш донесе 1:0 на "Ботев" срещу ЦСКА 1948

"Ботев" (Пловдив) изтръгна победата над ЦСКА 1948 в среща от 10 кръг на Първалига.  В мач с много малко положения в Бистрица, "канарчетата" стигнаха до един гол в заключителните минути и победа с 1:0. Попадението бе първо в шампионата да смяната Алекса Мараш; Двубоят премина под непрестанен вятър в полите на Витоша. Първата и единствена опасност за..

публикувано на 29.09.24 в 18:38