Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват основателни ли са поисканите от превозвачите още 500 хил. лв.

Фирмите, обслужващи 29-те автобусни линии в Пловдив работят на загуба, тъй като електронната система не работи и превозвачите губят по 50 ст. на километър пробег, които не могат да компенсират заради липсата на пари. Затова те настояват общината да им изплати допълнителна субсидия от 500 000 лева. 

Тя е била договорена с предишния кмет Иван Тотев, който е обещал, че парите ще бъдат получени от превозвачите след местните избори, съобщи пред Радио Пловдив собственикът на „Автобусни превози – Пловдив“ Петко Ангелов. Той посочи, че за обещанието е знаел и сегашният кмет Здравко Димитров, който през август е говорил с превозвачите в качеството си тогава на областен управител. Освен изплащането на обещаните пари превозвачите настояват в целия град да бъдат направени бус ленти. 

Така автобусите ще могат да изпълняват графиците си в тежкия градски трафик и няма да има закъснения, които отблъскват пътниците, обясни Петко Ангелов. Общината да направи всичко възможно неработещата вече три години система за електронно таксуване да заработи, настояват още превозвачите. 

Те уточняват, че с въвеждането на тази система ще се промени и финансовият поток към тях, тъй като тогава по договор ще им се плаща на километър пробег. В случай, че общината не изпълни исканията им и няма отговор от кмета Здравко Димитров, собствениците на фирмите ще се съберат преди Коледа и ще решат какви действия да предприемат, посочи Петко Ангелов.


В момента тестваме всички системи и проверяваме кой какво и колко има да получава. Анализираме и всички действия на превозвачите, за да проверим основателни ли са техните искания. Това коментира пред Радио Пловдив заместник-кметът по транспорта Тодор Чонов. 

Той заяви, че решението за огромната сума, за която настояват превозвачите, ще бъде взето на друго ниво в общината. Ако исканията им са справедливи, разбира се, че ще се търси вариант парите да бъдат платени, обеща ресорният заместник-кмет  и уточни, че това е поредното писмо с тази претенция на превозвачите, през годината в общината са получени няколко такива.

  Ще видим какви са претенциите, какви са възможностите на общината, това е голяма сума в края на годината, заяви Тодор Чонов. Той е категоричен, че на този етап не може да отговори дали изплащането на парите за превозвачите ще стане причина за вдигане цената на билета за градски транспорт в Пловдив. Това са глобални въпроси, които трябва да минат и през Общинския съвет, допълни Чонов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На протест ученици и родители защитиха учител, обвинен в блудство

Учители, родители и бивши ученици от основно училище „Петър Берон“ протестираха днес пред входа на училището. С плакати „Любомир Ушеров невинен“ и „Ние сме с теб“ те застанаха зад дисциплинарно уволнения учител по физическо възпитание Любомир Ушеров, който е освободен от директора Стефан Кичуков заради непристойно поведение към ученички.  Според..

обновено на 29.05.24 в 12:23

Прокуратурата проверява шофиране със 150 км/ч в Пловдив

Проверка за пътно хулиганство разпореди районната прокуратура в Пловдив. Тя е заради видеоклип, от който се вижда как лек автомобил се движи с близо 150 килoметра в час по бул. "Копривщица". Проверката е  за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено при..

публикувано на 29.05.24 в 12:20

Арестуваха шофьор, опитал да подкупи полицаи със 100 лева

Пореден опит за подкуп на пътни полицаи е осуетен при рутинна проверка на камион на пътен възел Цалапица. Задържан е шофьорът му, който направил опит да подхвърли на полицаите 100 лева, за да не бъде тестван за употреба на алкохол. Преди това униформените се усъмнили в поведението на 43- годишния столичанин.  Образувано е бързо..

публикувано на 29.05.24 в 12:16

Карловските села ще получат пари, но по-малко от исканите 38 млн. лв.

В най-кратък срок междуведомствената комисия за възстановяване на карловските села, пострадали от наводненията преди две години, ще се събере и ще отпусне възможните средства в рамките на бюджета и в в рамките на това, че в момента на власт е служебен кабинет, чийто основна задача е организирането на честни и прозрачни избори. Така служебният..

публикувано на 29.05.24 в 12:07

101 места обяви новата детска градина в район "Тракия"

101 места обяви най-новата детска градина в пловдивския район "Тракия". В системата тя е въведена като "Червената шапцица" с трети адрес на ул. " Проф. д-р Иван Митев" №1 ".  Общо 1010 са свободните места за предстоящото на 4 юни класиране за прием в детските градини и ясли в Пловдив. То ще е второ основно за първа възрастова група през новата..

публикувано на 29.05.24 в 11:28