Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фрагмент от Берлинската стена остава в Пловдив

В годината на Пловдив – Европейска столица на културата и по повод честването на 30-тата годишнина от падането на Берлинската стена, в Пловдив ще бъде монтирано парче от един от символите на свободата за съвременна Европа.

Поставянето ще бъде отбелязано със специално събитие, което ще се състои на 19 декември от 16.00 часа пред едно от най-новите изложбени пространства в града зала „2019“, където в присъствието на президента Петър Стоянов (1997-2002),  кмета Здравко Димитров и немския посланик Н.Пр. Кристоф Айххорн ще бъде открит фрагментът.

Фрагментът е с височина 3,60 метра и тежи 2,5 тона. Той ще остане пред галерия „2019“ и впоследствие ще се превърне в основа за създаването на монумент, честващ Свободата на Нова Европа.

Парчето бетон е специално изрисувано от знаковия артист Тиери Ноар и през януари то бе част от изложбата „Изкуство на свободата - от Берлинската стена до уличното изкуство“, с която фондация „Пловдив 2019“ даде старт на столица на културата. Артистът оставя и личното си послание към града и страната ни, което гласи: „Послание към бъдещите поколения – нека не повтаряме грешките на миналото.“  Инициативата е на фондация „Пловдив 2019“ и част от заключителните събития в годината на титлата.

В началото на 2019-а единствената пътуваща колекция с 30 рисунки върху парчетата бетон остана в центъра на града три месеца, и бе разгледана от хиляди туристи и гости. Пловдив бе първият  в Европа, в който се показа изложбата в навечерието на годишнината от "Европа без граници". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изложба с карикатури на Христо Карастоянов

Добър ден и добре дошъл на Владислав Христов! Поводът за твоето гостуване е изложбата с карикатури на писателя Христо Карастоянов, която ти организираш във фоайето на кино "Лъки Синема" в събота и се казва "Карастоянките на Христо". Той така ли ги наричаше? -Ние в нашите разговори си ги наричахме така. Това е директна препратка към онези ябълки..

публикувано на 07.06.24 в 15:15

Христо Йоцов и Плевенска филхармония гостуват в Пловдив

 "Източниците за хубава музика са безкрайни и всеки със своя опит и със своя вкус, може да обогати картината. Що се отнася до концерта за тромпет и тромбон, основната ми идея е, че отдавна позабравената импровизация в класическата музика, която винаги се е случвала в каденците на в класическите инструментални концерти, и това  е било "пиронът" на..

обновено на 07.06.24 в 14:49

Тържества за 10-годишнината на крепостта "Перистера"

В община  Пещера ще бъде отбелязана 10 годишнината от откриването на емблематичната за региона средновековна крепост „Перистера“.  Крепостта е уникална, с двете си кули, които едновременно са били и църкви. Като архитектура това я прави единствена в страната. „Перистера“ означава „Гълъбово гнездо“ и според археолозите  крепостта е изградена върху..

обновено на 07.06.24 в 11:23

Повече от 40 издателства ще има на Алеята на книгата

Литературни срещи с писатели, преводачи и художници.   Четения, премиери на книги, дискусии, изложби, концерти и творчески работилници.  Литературният фестивал „Пловдив чете“ е форум, който събира създателите на книги и читателите.  Фестивалната седмица „Пловдив чете 2024“ е част от Календара на културните събития на Община Пловдив. Домакин е..

публикувано на 07.06.24 в 11:04

В "Срещите" - за креативността и успеха

По книгата на д-ра по психология Магдалена Герева "Воля за креативност" тази събота в "Срещите" си говорим за креативността, защото тя - креативността и творчеството движат живота. И още - защо е изключително потребно да стимулираме и развиваме креактивноста у себе си, ако искаме да сме успешни.

публикувано на 07.06.24 в 10:37