Въпросът с цената на свинското месо преди Коледа - разговор с Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.
Месопреработвателите в България работят с месо от Европа, в нашата страна никога не е достигало българското свинско месо, то е едва 10 % от суровината. Месото е свежо, охладено, посочи Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.
В страната ни бяха унищожени над 200 000 прасета заради чумата по свинете, а в Китай например бяха унищожени над 500 милиона свине заради вируса. Това пряко ни засегна, като се повиши цената на основната ни суровина - свинското месо, с 50 - 60 %.
Заради това се наложи на 2 пъти да повишим цените тази година, като последното увеличение бе в началото на декември. То е минимум 10 %, като увеличението ще влезе в началото на януари, допълни председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България.
Все още очакваме да влезе в сила подготвения Закон за храните, посочи още Атанас Урджанов.
Пилешкото също е с ниска цена, а конкуренцията от чужбина е голяма и българските производители изнемогват. При телешкото - само около 20 % е българско, останалото също е внос.
Цялото интервю с председателя на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов е в прикачения файл.
Пожарникари от районната служба в Асеновград и колегите им от участъка в Лъки спасиха семейство, бедстващо в снежни преспи в Родопите преди седмица. От пловдивската пожарна уточниха, че на 6 декември следобед е получен сигнал на тел. 112, че автомобилът на семейство Александрови е затънал в снега на пътя между с. Манастир и връх..
България и Румъния ще станат пълноправни членки на Шенгенското пространство от 1 януари 2025 г. Решението беше взето официално на заседанието на Съвета на Европейския съюз днес. Това е един голям ден за България, в който най- после станахме пълноценна част от голямото европейско семейство, свързано със свободното преминаване през вътрешните граници..
Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е бенефициент на мащабен проект, финансиран от Плана за възстановяване и устойчивост. Проектът е по компонент „Иновативна България“, инвестиция 1 „Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации“, процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна..
Може ли да се пребори хроничната болка? Отговор на този въпрос дава приложеното иновативното лечение за намаляване и премахване на хронична болка чрез замразяване на сетивни нерви в МБАЛ „Света Каридад“ в Пловдив. То беше извършено от екипите на д-р Никола Миленкович в отделението по анестезиология и интензивно лечение, който разказа в програма..
Ако парламентът гласува връщане на ставката на ДДС от 20% върху дейността на ресторантьорите, ще започнем поетапни стачни действия. Това заяви пред Радио Пловдив заместник-председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на пловдивското сдружение "Тракия" Еньо Енев . Той посочи, че всичките 36..