Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагащите ниско платен труд не могат да инвестират в Пловдив

Каква е  реалната икономическа картина на регионите в страната. За предизвикателствата пред местните власти, инвестициите, ръста на заплатите и тенденциите в пазара на труда –  икономистът от  Института за пазарна икономика Петър Ганев преди представянето на осмото мащабно изследване на института „Регионалните профили“.

Тази година поставяме фокус на изследването върху заплатите, защото там има задълбочаващи се различия в регионите. 

Изследването показва, че на фона на растяща икономика, индустрията се променя от сектори с ниска добавена стойност към сектори с висока добавена стойност. Разходите за труд растат и то на фона на забавен растеж в Европа.  При всички тези обстоятелства регионалната карта е различна: едни области в най-голяма степен се възползват от тази трансформация на икономиката и успяват да насочат промишлеността си към по-капиталоемки сектори с по-висока степен на знания и по-висока добавена стойност. Такъв е примерът с Пловдив и Тракия – Икономическа зона.

А други, които са  по-малки вторични центрове,  все още имат високи нива на безработица и  повече ниски заплати и все още са добро място за трудоемките производства. Такива са регионите около Хасково, Кърджали и Враца. По различен начин регионите реагират на развиващата се среда.

Развитието на услугите, особено в областта на информационните технологии, макар и фокусирано основно в София, през последните 2-3 години, макар и в по-малки мащаби, но отчетливо,  се вижда категорично и в Пловдив и Варна.

По думите на Ганев, спекулациите с влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната са плод на свръх реакция и недобра комуникация.

Аз съм спокоен за твърдия валутен курс на фона на успеха на водещите региони. Най-вероятно влизането в чакалнята ще повиши кредитния ни рейтинг и инвеститорския интерес и  ние трябва да се възползваме от  това. Икономиката се трансформира и от това се възползват големите центрове.

Неслучайно не всеки може да инвестира в Пловдив, особено, ако предлага нископлатен труд.  Пловдив трябва да продължи по своя път – високи технологии, влагане на знания и повече добавена стойност.  Пловдив има всички основания да бъде сред лидерите заедно със София и широката индустриална зона около столицата.

За съжаление обаче все още Пловдив не е сред лидерите по заплащане и като цяло изостава. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03