Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Илиев е новият директор на РИОСВ – Пловдив

3
инж. Божидар Илиев, дир. на РИОСВ Пловдив

Новият директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив е инж. Божидар Илиев. Идва от София, където буквално до вчера е бил заместник изпълнителен директор на Изпълнителната Агенция по околната среда и водитеДнес той встъпи в длъжност и в първото си интервю за пловдивска медия обясни: 

Изборът е на министър Емил Димитров, защото РИОСВ Пловдив е сред най-натоварените в страната. 

Смяната се случва без да станат публично известни мотивите за освобождаването на досегашния директор доц. Стефан Шилев и след няколко еко-проблема: две замърсявания на река Марица – в края на януари при Стамболийски, когато бяха открити множество умрели риби, и от тази седмица при изпускането на нефтопродукти, както и боклук, открит до река Чая при Катуница. По този случай новият директор днес изпрати писма с предписание:

До Министерство на земеделието и храните, защото получихме информация, че този терен е техен; към Басейнова дирекция, към Напоителни системи. Поставили сме условия да се почистят боклуците със срок, който сме дали – едномесечен, както е по закон.

За това с писмо е уведомено и еко-министерството. Продължава изясняването на този и останалите случаи. Инж. Илиев, който е инженер-геолог и хидрогеолог по образование, планира и обход на реките и язовирите, както и среща с кметовете в областта. Засега няма намерение да прави смени в екипа.  

Новият директор на РИОСВ Пловдив е бил директор на Басейнова дирекция „Дунавски район“ в периода 2008-2009 година. Експертизата му се допълва с експертни и ръководни длъжности в РИОСВ – София, БДДР и ГД „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. Работил е и като проектант, управител на частно дружество и консултант в сферата на околната среда и управлението.

Завършил е Минно-геоложкия университет в София и е научен сътрудник ІІ-ра степен по „Хидрогеохимия на урановите находища за добив на уран по метода на подземно извличане посредством сондажи”. Има множество специализации в България и чужбина, свързани с различни аспекти на управлението на водите.

Още за приоритетите на инж. Илиев може да чуете в интервюто в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

17-годишно момиче е в УМБАЛ "Св. Георги" след ПТП-то при с. Върхари

17-годишно момиче е настанено за лечение в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, след като пострада при тежка катастрофа по главния път от Кърджали към ГКПП Маказа, в района на село Върхари.  На този етап няма повече информация за състоянието й.  Общо четирима са приети за лечение в болници. Трима от тях са настанени в Отделението по анестезиология и..

публикувано на 12.05.24 в 16:49

С близо 20 % са се увеличили ягодовите насаждения в Кричим

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 % спрямо 2020 г. Земеделските стопани от района са първи в производството и предлагането на ягоди на пазара. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на 2-рото издание на фестивала на ягодата в гр. Кричим. Тя обясни, че през последните години..

публикувано на 12.05.24 в 15:08

Община Пазарджик няма разрешително за почистване на Марица

Община Пазарджик не разполага с комплексно разрешително за почистване на коритото на река Марица. Това затруднява отстраняването на гъстата растителност, която крие риск при евентуално покачване на нивото на водите през пролетния сезон. Общинското ръководство е стартирало процедурата за получаването на разрешително.  В момента коритото на..

публикувано на 12.05.24 в 12:42

Леко поскъпват някои основни храни, плодове и зеленчуци

Минимално повишение на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци на борсите в страната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Краставиците от внос поскъпват с 3,5 на сто до 2,38 лева за килограм, а оранжерийните - с 6,7 на сто до 3,02 лева за килограм. Цената на..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Ути Бъчваров готви на фестивала на ягодата в Кричим

Втори ден продължава фестивалът на ягодата в Кричим , който се провежда на площад „Обединение“.  Местни производители представят продукцията си на специалната „Алея на ягодата“, има фолклорна програма и кулинарна изложба с дегустация.  Ути Бъчваров ще организира кулинарно шоу с рецепти на база ягоди. Една от тях ще бъде домашен сладолед. 

публикувано на 12.05.24 в 08:28