Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управителят на "Инсинератор Пловдив" да се отчете, настояват от "Съюз за Пловдив"

Управителят на общинското дружество „Инсинератор Пловдив“ ЕООД  да представи подробен отчет каква работа е свършил, откакто е назначен във фирмата. За това настоява председателят на групата на съветниците от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков в свое питане до кмета Здравко Димитров.

Повод  да се повдигне за пореден път въпроса за Инсталацията  за  болнични отпадъци е искането на управителя Дончо Кацарев за заем в размер на 40 000 лв. от градския бюджет.

В мистериозния Инсинератор досега са потънали безрезултатно милиони левове. Парите са похарчени на тъмно, без да има публичност на разходите.  Преди една година от общинския бюджет на предприятието бяха отпуснати 50 000 лв. На съветниците не е представен отчет  къде са отишли тези пари, но отново  се искат нови  40 000 лв. за същите разходи“, коментира Парасков.

Той припомня, че търговското дружество „Инсинератор – Пловдив“ ЕООД е създадено  с решение  № 380 на Общинския съвет от 26 октомври 2017 г.  На управителя Дончо Кацарев е възложена задачата да въведе в експлотация  Инсталацията за обезвреждане на болнични отпадъци, но и  до този момент тя не работи.  

Изграждането на Инсинератора  е започнало  преди около 12 години  с безвъзмездната финансова помощ на правителството на Швейцария  с цел опазване на околната среда от вредни и опасни отпадъци.  В строителствто са инвестирани държавни и общински средства. Според приблизителните данни в сградите и съоръженията досега са вложени над 15 млн. лв.  

Междувременно  в  предишния мандат  на  Дончо Кацарев  беше разрешено  да  води преговори за два банкови кредита – веднъж за 6 млн. лв. и втори път за 2 млн лв., с цел инсталацията да бъде въведена в експлоатация и да се разкрие допълнително производство – за изгаряне на стари автомобилни гуми.

До този момент няма яснота какво е направено. 

„При тоталната липса на прозрачност за дейността  на търговското дружество  възникват съмнения  как са похарчени  бюджетните средства“,  коментира Евелин Парасков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ремонтът на мост в Пазарджик се отлага

Ремонтът на един от основните мостове на река Марица в Пазарджик се отлага, съобщи кметът на общината Петър Кулински. Причината за това , според него, са политическите трусове в страната.  Съоръжението, което поема трафика от автомобили от и към родопската част на региона, е  силно амортизирано. Според специалистите, мостът е с подкопани основи и..

публикувано на 10.05.24 в 10:44

Започва Празникът на Златоградското чеверме

С богата програма се отбелязва Празникът на Златоградското чеверме. Празникът ще започне тази вечер с шоу програма на комика Шкумбата и с участието на танцова формация „Елика“.  Кулминацията на празника ще бъде в събота, когато на централния градски парк отново ще бъде представено автентично приготвяне на чеверме и традиционни златоградски ястия...

публикувано на 10.05.24 в 10:18

В Пловдив започват Кирило-Методиеви дни

С концерт и литийно шествие на ученици от Хуманитарната гимназия „Свети свети Кирил и Методий“ ще бъде даден старт на Кирило-Методиевите дни в Пловдив. Концертът ще се проведе в аулата на училището. В 11.45 от там ще тръгне литийно шествие, което ще премине по главната улица и ще завърши в Стария град.  Училището е създадено на 1..

обновено на 10.05.24 в 08:06

"Дефиле Вино и гурме" в Стария град

Десетото юбилейно издание на фестивала „Дефиле Вино и гурме“ се открива днес в Пловдив и ще продължи през уикенда. На 16 локации в Стария град ще бъдат представени със свои щандове 55 участници – 43-ма винопроизводители и 12 производители на хранителни продукти. Сред по-известните места, които пловдивчани и гости на града вече познават, са..

обновено на 10.05.24 в 08:06

7 бременни жени се имунизираха срещу коклюш в РЗИ-Пловдив

7 бременни жени си  поставиха в РЗИ –Пловдив ваксина срещу коклюш в първия ден от въведените временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на инфекциозното заболяване.  Имунизацията срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, с намалено антигенно..

публикувано на 09.05.24 в 16:32