Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор не бива да се държи като политически играч

Опитите да се представи като такава фигура са неуспешни, той е част от третата власт

Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

В програма "Точно днес" говорим за  кризите - неизбежни и предизвикани, в политическите и обществени нрави и властване. Коментар на политолога Георги Киряков.

Киряков каза, че на първо място от обществено-политическите сюжети, които продължават, откроява работата на прокуратурата. Единият фронт е срещу широкото понятие приватизация, а така също и срещу битовата престъпност, посочи политологът. 

Георги Киряков: Главният прокурор предпочита първо да действа, после да мисли. Това е похват на работа на някои хора, който трудно може да се промени. Например, при акцията в Старозагорско село, където са конфискувани дърва, в никакъв случай не е борба с битовата престъпност. Работа ли е на главния прокурор да седи в село N и да оглежда мястото на престъплението, не, не е работа. 

Главният прокурор не може да е политически играч, той е част от една от властите. 

На фронта президент-премиер, ГЕРБ цели да не се прелива авторитет  и сила от президента Радев към БСП. По този показател си вършат добре работата, защото БСП все още дава предимство на ГЕРБ, социалистите са в затруднена вътрешнопартийна ситуация. Причините са избора на председател през месец май, и други проблеми в структурите на партията, които трябва да се решават.  

Според г-н Киряков егото на премиера Борисов е много силно, справка още от времето, когато беше гл. секретар на МВР. Той не борави със собствени ресурси, а с ресурси на обществото. При президента Радев е по-различно, защото е свикнал години наред, сам в пилотската кабина да решава за всичко, което се случва около него. Той има този рефлекс. Трябват му съюзници, особено в политиката, а в политиката все още не е успял да намери такива, които да му дадат възможност да промени посоката на държавата. Целта му е българите да живеят по-добре, въпреки, че от другата страна се твърди точно обратното. Сюжетът ще върви до следващите парламентарни и президентски избори. Тази битка е удобна и за двамата политически играчи, особено за Бойко Борисов, защото на него му трябва враг, да се утвърждава като силен играч.  

Политологът смята по повод шествието за Левски и участието на  президента Румен Радев, че определено е имало организатор в лицето на БСП, но там е имало и представители на ГЕРБ. 
Не трябваше да става по този начин това участие, не трябва да се употреби една такава паметна дата за българите   за партийни и и електорални цели, допълни Киряков.
За БСП и апаратните игри преди прекия избор на председател на партията, което се случва за първи път, досега с 21 номинации: Ако Корнелия Нинова не успее да се справи с вътрешнопартийната конкуренция в лицето на Кирил Добрев, то може да се окаже в един момент, че тя да не е лидер на БСП. Това тя трябва  да го направи като калкулация преди избора. 
Цялото интервю с Георги Киряков е в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34