Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Символична първа копка даде начало на мащабния воден проект на Пловдив

Ще бъдат затваряни поетапно множество улици, ще се променя движението, очакват се и проблеми с паркирането и водоснабдяването

| обновено на 04.03.20 в 16:49

Със символична първа копка на ул. „Средец“ в район „Северен“ започна изпълнението на мащабния  Воден проект на Пловдив.  

Общата стойност на проекта, който трябва да приключи  за две години е на стойност над 115 милиона лева, като по-голямата част от финансирането е с европейски средства, но има както национално така и общинско съфинансиране.  

Първите два лота обхващат подмяната на ВиК инфраструктурата в квартал „Кършияка“ и обхващат десетки улици.  Кметът на Пловдив Здравко Димитров подчерта важността на проекта и заяви, че ще държи на качественото му изпълнение, като отбеляза, че ще има и неудобства за гражданите в  ремонтираните участъци.

Припомням, че по време на проекта ще бъдат затваряни поетапно множество улици, ще се променя и пренасочва движението в районите на работа. Очакват се проблеми с паркирането и водоснабдяването.

Първият участък обхваща улиците на юг от бул "България", на север от бул. "Марица", на запад от ул. "Васил Левски" и на изток от улица "Победа".  Там попадат улиците  "Сава Муткуров", "Драгота", "Самара", "Средец", "Илю Войвода", "Баткун", "Карловска", "Неофит Рилски", "Сливница" и "Абоба". 

Затварянето на улици е съгласувано от сектор "Пътна полиция" и общинското предприятие по транспорта и ще бъде според графика на ремонтните дейности. Колите, които пречат на работата ще се репатрират принудително, макар и да са спрели правилно, уточни зам.-кмета по транспорта Тодор Чонов. При възстановяването на уличната мрежа ще се изграждат джобове за паркиране. 

По време на проекта ще бъдат подменени 12,276 км. водопроводи, успоредни на канализацията, както и 708 сградни отклонения. Ще се изгради и нов колектор сдължина 2,746 км. Проектът е  финансиран по Оперативна Програма „Околна среда“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над 120 дка земеделски площи изгоряха край Карлово

Трите големи пожара в Пловдивско вече са овладени. В  Карлово са изгорели 100 декара с овес, 10 декара фураж сено, 6 декара розови насаждения и  9 декара овощна градина. Пожарникарите успяха да спасят 430 декара други насаждения. Вероятно искра при работа на селскостопанска машина е станала причина за пожара.  Три пожара в Карловско вдигнаха на крак..

публикувано на 07.07.24 в 22:16

Три пожара в Карловско вдигнаха на крак Пожарната в неделя

В неделния следобед няколко пожара с широк фронт се разразиха в Карлово, между  селата Брезово, Дрангово и Розовец.  Пожарът в Розовец обхвана бързо сухи треви и храсти на площ около 5-6 декара.   Между Брезово и Дрангово огънят обхвана житен масив, сухи треви и храсти, както и горски масив.7  екипа огнеборци се опитват да овладеят пожара, обхванал..

публикувано на 07.07.24 в 17:23

Въздушната линейка превози пострадал мъж от вр. Ботев до УМБАЛ "Св. Георги"

Медицинският хеликоптер  е транспортирал пациент до УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив след инцидент в Стара планина. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба.  Това е първа реална спасителна мисия в планински условия, посочват от Хели Мед Сървиз.  От УМБАЛ "Св. Георги" съобщиха, че 39-годишният е  турист от Русе. Той е транспортиран с..

публикувано на 07.07.24 в 13:46

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

обновено на 07.07.24 в 08:11

На 7 юли Църквата почита Св. Неделя

Българската православна църква отбелязва деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии.  Те били християни от различни народности: едни били от местните племена, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, други просто пребивали тук, като войници или пленници, но носели в..

обновено на 07.07.24 в 07:53