Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две общински линии ще има в пловдивския градски транспорт

Пловдив търси 30 милиона лева за закупуването на електробуси за градския транспорт

| обновено на 29.04.20 в 14:43

30 млн. лева за покупка на електробуси за пловдивския градски транспорт ще се търсят главно чрез европрограми. Общината предвижда да открие и две общински линии, това стана ясно след среща на кмета Здравко Димитров с представители на групите в местния парламент. 

Заместник - кметът Тодор Чонов обясни, че на първо време ще се пуснат две линии, обслужвани от електробуси. За старта на инициативата по предварителни разтечи са нужни 30 милиона лева за покупка на 20 превозни средства, за гаражи и зарядни станции. Парите щели да се търсят от европейските програми. 

Според кмета Здравко Димитров най-реалистично е схемата да започне да действа след 3 години. Има и отреден държавен терен за изграждане на депо, който се намирал в източната част на Пловдив. 

Експерти от Световна банка ще изготвят доклад за състоянието на градския транспорт, който ще покаже доколко е  необходимо и ефективно създаването на  общинско търговско дружество със същия предмет на дейността. Анализът и становището се очакват през май, стана ясно още на срещата днес.

Заместник - кметът Илия Кирчев потвърди че в сравнение с 2019 година,  досега дупката в бюджета е 9 млн. лева. 

Също днес стана ясно, че се създава ново общинско предприятие - "Озеленяване, чистота и дезинфекция". То ще обедини 1373 чистачи, градинари и дезинфекционисти. "Сливането на трите общински предприятия се прави с цел оптимизиране", обясни кметът Здравко Димитров. 

Той уточни, че няма да има съкращаване на хора в трите общински предприяти, които ще се обединят. Това ще стане до лятото, по думите му. Сливането на трите предприятие бе една от точките, дискутирана между кмета, заместниците му и политически представените групи в местния парламент. 

По повод на идеята за кредитна линия, с която да се финансират обекти кметът каза, че няма да се бърза. Община Пловдив е дала за финансиране четири големи проекта през фонд „ФЛАГ”. Това са: „Модър Царевец”, продължението на булевард „Северен”, нов мост над река Марица и басейн „Младост”. Той обясни, че кредитът няма да се тегли на всяка цена, като първо ще бъде широко обсъден в Общинския съвет и едва тогава ще се вземе решението.

Кметът Здравко Димитров призова футболните клубове – "Ботев" и "Локомотив" да побързат с проектите си за стадионите.

Кметът заяви, че се чакат документите на клубовете до 15 май, за да стартират и обществените поръчки. 

По мнението на общински съветници, присъствали на срещата, на нея са били обсъдени твърде много теми с твърде малко конкретика. Те коментирах, че в общинския бюджет се очертава сериозен дефицит, но освен преговори за разсрочване на заеми, общината не предлага мерки за реално подпомагане на местната икономика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Два екипа пожарникари гасиха пожар на тераса в "Северен"

Пожар възникна на  терасата на последния четвърти етаж на жилищна кооперация на бул. "Цар Борис Трети Обединител" 27.  Няма обгазени хора, изгоряла е терасата и част от дограмата на апартамента, съобщиха от Пожарната в Пловдив.  П ричините за пожара се изясняват, но се предполага, че от включен котлон в близост са се запалили боклуци. На..

публикувано на 03.06.24 в 15:11

Пияна, дрогирана, без книжка и с висока скорост блъсна челно друга кола до Юндола

Пияна и дрогирана шофьорка без книжка предизвика опасна катастрофа по пътя между Юндола и Велинград – съобщават от пазарджишката полиция. Движейки се с несъобразена скорост, 45-годишната жена от Перник навлязла с автомобила си „БМВ“ в лентата за насрещно движение и там ударила джип „Порше“, управляван от 45-годишен жител от близкото село..

публикувано на 03.06.24 в 13:26

Откриха най-новата улица в Пловдив - "Георги Странски"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и районният кмет на „Източен“ Емил Русинов откриха най-новата улица „Георги Странски“. Тя е на стойност 2, 4 милиона лева, като средствата бяха осигурени от общинския бюджет. Новата улица е дълга 440 метра, като е подменена цялата подземна комуникация. Положени са над 5000 кв. метра асфалт, близо 2000..

публикувано на 03.06.24 в 11:24

Над 200 дка са поразени от вчерашната градушка в село Искра

Над 15 земеделски производители са пострадали след вчерашната едра градушка в първомайското село Искра. При много от стопаните продукцията е почти напълно унищожена, като силно засегнати са над 200 дка земеделска продукция, разказа пред Радио Пловдив кметът на селото Тодор Налбантов. "Сто декара са само щетите на 2 стопани, които имат лозови..

публикувано на 03.06.24 в 09:22

В Пловдив продължава делото за насилието над Дебора

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора. Процесът започна в петък, когато показания в съдебната зала даде и самата Дебора. Очаквам справедлива, но тежка присъда, заяви Дебора в съда Освен днешното, предстоят още две заседания, на които ще..

публикувано на 03.06.24 в 08:15