Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В доспатското село Касъка

Възстановиха чешма като макет на родопска къща


В дните на извънредното положение внуци от доспатското село Касъка възстановиха чешма на починалите си баба и дядо и изградиха над нея мини макет на родопска къща.

23-годишният Фикри Кехайов е студент четвърти курс в Софийския университет, където учи "Педагогика". Още от дете се запалил да прави макети на къщи и да рисува. 

Извънредното положение го заварило вкъщи и решил с брат му и братовчед му да реновират рушащата се чешма на баба му и дядо му. 

Решил и чешмата да претвори в родопска къща, а тя се издига в местността "Лешника" близо до пътя Девин - Доспат.

"Чешмата е правена от дядо ми Шабан през 1982 г., беше се разрушила, веднъж я реновирахме, но се разруши. Самата чешма е като символ на семейството, което е много важно за нас и за родопските традиции", казва внукът. 

Заедно с брат си и братовчед си той изгражда чешмата във възрожденски стил с типични за родопските къщи особености. Тя обаче е направена от бетон, с типични тикли, а край нея има пейка за хората, дошли да си налеят вода и да си починат. 

В Доспатско е традиция всяка фамилия да има своя чешма за хаир. 

Това не е първата инициатива на Фикри. Преди време той създаде горска библиотека в родопското село Касъка. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По пътя на славата с мюзикъла „Фейм“ в Пловдив

„Мечтай и вярвай, че ще направиш велики неща!“ Под режисурата на доц. д-р Петър Одаджиев, артистите от Софийски музикален театър, представят вдъхновяващата история на група млади артисти, от нюйоркски колеж за сценични изкуства, поели  по пътя на славата. Всички те мечтаят да постигнат заветната си цел, но когато се сблъскват с..

обновено на 14.06.24 в 19:34

В "Срещите" за войната и мира

В далечната 1932 г. Айнщаин в писмо пита Фройд защо човечеството не може да се избави от обречеността на войните.  Фройд се очудва защо ученият толкова много се възмущава от войната и отговаря: "Та, тя - войната, изглежда природно заложена, добре обоснована биологически, на практика почти неизбежна". Но завършва писмото си така: "Всичко, което..

публикувано на 14.06.24 в 10:51

"Да обичаш Гершуин" с Хилда Казасян и Васил Петров в Пловдив

Концертът „Да обичаш Гершуин“ с Хилда Казасян и Васил Петров ще звучи под звездите в лятно кино „Орфей“ - Пловдив.  Новият музикален проект на Хилда Казасян и Плевенската филхармония със звездни музиканти идва премиерно на 21 юни. Под диригентството на Борислав Йоцов на сцената излизат Теодосий Спасов – кавал и джаз певецът Васил Петров, както и..

обновено на 14.06.24 в 08:59

Изправени пред войната - "Европейски диалози" в Пловдив

„Европейските диалози“ са поредица от кръгли маси, които събират интелектуалци, хора на изкуството и писатели в София и Пловдив на тема „От Балканите до Черно море: европейски наследства, идентичности и траектории“. Каква европейска история споделяме? Какви са културните характеристики и политическите разкази, които оформят и поддържат..

обновено на 14.06.24 в 08:23

Среща със Стефан Цанев в програмата на "Пловдив чете"

Среща-разговор с писателя Стефан Цанев и представяне на новата му поетична книга „Небесна гледна точка“ ще се състои в Лятно кино „Орфей“.  Модератор на събитието, което се осъществява в рамките на ХХII-то издание на литературния фестивал „Пловдив чете“, е Николай Колев.  Участва и актьорът Стефан Попов.  "Не четете тази книга – ще ви..

обновено на 14.06.24 в 08:23