Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре в Пловдив тръгват екипите за проучването ELISA

Документацията за провеждане на първото срезово епидемиологично проучване в Пловдив за Ковид-19 е напълно готова и  одобрена  от етичната комисия на МУ. Екипите са сформирани  и обучени и от петък започват работа на терен. Точките в 6-те района на Пловдив също вече са определени така, че да има равномерно представителство на целия град. 

„ Апелирам към хората, които ще получат писма и ще  бъдат посетени, за разбиране и съдействие.  Да се доверят на екипите, защото проучването ще се направи  по всички критерии на СЗО и ще даде реална картина колко от нас са се срещнали с вируса“, заяви областният управител Дани Каназирева.

По думите й работата по проучването ще обхване над 500  домакинства, като участието е доброволно. Екипите, които се състоят от представител на РЗИ и доброволец –студен от МУ,  от утре започват обиколките по домовете от район „Централен“ и ще продължат поетапно и в останалите пет района на града.

Хората, които ще се включат в проучването, ще получат плик с  анкетна карта и формуляр за информирано съгласие, което трябва да попълнят и да носят със себе за изследването в лабораторията.  Графикът за вземане на пробите ще се съгласува след обаждане от тяхна страна в лабораторията.  Пробонабирането ще бъде извършено в лабораторията на ДКЦ „Свети Георги“ на бул. Васил Априлов с работно време от 7.30 часа до 18.30 часа. За квартал Столипиново  тестването  ще се проведе от мобилен екип на РЗИ.

Всеки един, който вземе участие, ще получи резултатите си. Не е задължително включването на всички членове на домакинствата, фокусът ще е върху пълнолетни лица.

Обработването на пробите ще е в лабораторията на Катедрата по микробиология и имунология при МУ – Пловдив  по метода  ELISA, с който се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавируса.

Областният управител благодари на доброволците за тяхната активност и готовността им да  участват в организацията на проучването.

„До края на месеца  сме си поставили срок за набирането на хора и тестването, за да имаме време за обработване на пробите и анализ на резултатите. Надявам се пловдивчани да подходят с отзивчивост и отговорност, допълни Каназирева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Тенекиена катастрофа край Областната управа

3 коли се блъснаха във верижна катастрофа на „Шести септември“ до Областната управа в Пловдив.  Блъснали са се Шкода, Хонда и БМВ. Няма данни за сериозно пострадали хора, нанесени са щети по автомобилите. Движението в участъка е временно затруднено.

публикувано на 28.06.24 в 12:42

Проф. Христина Янчева пое управлението на Пловдивска област

Новоназначеният областен управител на Пловдивска област  проф. Христина Янчева пое официално поста. С тържествена церемония във фоайето на сградата на областната администрация тя   прие симвлите на властта  от  досегашният областен управител  Илия Зюмбилев.  Смятам, че с резултатите, които съм постигнала в науката и образованието и с..

публикувано на 28.06.24 в 11:37

Няма конфликт на интереси при председателя на ОбС в Пазарджик

Председателят на ОбС в Пазарджик Найден Шопов не е в конфликт на интереси, това реши комисията за противодействие на корупцията и отнема на незаконно придобито имущество.  Решението е взето след проверка по сигнал на общинския съветник Благо Солов. Преди няколко месеца, Благо Солов обвини Найден Шопов в конфликт на интереси, заради това, че е участвал..

публикувано на 28.06.24 в 11:20

8 пожарни гасиха автоморга край село Труд

8 екипа огнеборци гасиха се включиха в гасенето на пожара в автоморга край село Труд снощи.  Сигналът за пожара в авторемонтната работилница, разположена на територията на стопански двор в селото е получен в 20.18 ч., съобщиха от РДПБЗН-Пловдив.  Огънят е гръгнал от таванска част в едно от помещенията и бързо е обхванал покрива. Пожарът е изпепелил..

публикувано на 28.06.24 в 10:56

В Кючук Париж бус осъмна с раздран калник

Неизвестен шофьор жестоко удари фирмен бус в пловдивския район „Южен“ и избяга.  Катастрофата е станала през нощта или рано сутринта на улиците „Ран Босилек“ и „Димитър Талев“.  При инцидента предният десен калник на буса буквално е раздран на няколко места, леко пострадала е и паркираната зад него кола.  За щастие, няма пострадали.  „Тази..

публикувано на 28.06.24 в 10:29