Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоепидемичните правила са направени за нас, а не са самоцел

Пловдив е от най-привлекателните места за разходка

Античният театър става най-голямата сцена на открито

4
Богомил Грозев - дир. на ОИ "Старинен Пловдив"
Снимка: Facebook/Bogomil Grozev

"В момента Пловдив става едно от най-привлекателните места за разходка". Това сподели директорът на ОИ “Старинен Пловдив” Богомил Грозев в предаването “Ден след ден” на Радио Пловдив. Той апелира към посетителите стриктното да спазват правилата, въведени заради противоепидемичните мерки срещу COVID 19, защото, по думите му "са направени за нас, а не са самоцел", и ги обобщи:

“На Античен театър и Римски стадион вече има поставени табели с инструкции - дезинфекция на входовете, отстояние между хората. В къщите-музеи, където има само един вход, се допускат само 2 души заедно или 4 човека от 1 семейство. Създали сме инструктаж за дезинфекция през два часа”.

Тези правила, сред които и носенето на лични предпазни маски, включително и на Античния театър, важат и за групите, каза Грозев. По думите му, всичко това е ясно и видимо, за да може посетителите да се ориентират бързо. Остава и ангажиментът на служителите също да ориентират гостите на Стария град.

Директорът на общинския институт не очаква скоро големи групи с туристи, но изрази надежда българите да дойдат да видят красотата на Старинен Пловдив, а Античният театър, който "става най-голямата сцена на открито" да започне да посреща отново гости. Увеличението на туристите е и във визията на Грозев за развитие на архитектурния резерват. И макар обстановката с коронавируса да е забавила развитието й, той отбеляза, че вече наблюдава интерес:

“Миналият уикенд в Стария град беше доста пълно, включително имаше много хора от София. Пловдив и Старият град са много бърза дестинация - да видиш нещо, което не си виждал отдавна или въобще не си виждал, а е красиво и е богатство на България. Работим много усилено вече и в онлайн пространството – виртуални изожби правихме, неща, които хората могат да видят и наживо вече.”

Новото при билетите за културните институти в Стария град, които днес гласува Общинският съвет в Пловдив, е цената от 12 лв за възрастни за Епископската базилика, която още не открита, но се очаква да стане атрактивен обект за България и света. “Има и комбинирани билети с малката Раннохристиянска базилика”, добави Богомил Грозев.

“Това, което съм предложил, е да бъде намалена цената на билета за къща Клиянти – до момента беше 10 лева, да се изравни с цената на всички къщи – 5 лв. Тези къщи са направени за хората. Вътрешното проучване, което с екипа ми направихме, показва, че посещенията там са доста по-малко и може би това спира посетителите. Сравнихме с Къща Хиндлиян – там са два пъти повече”.

Работи се и по два проекта за ремонти, които от два месеца са входирани в Министерството на културата - на Павлитовата къща, известна още като Синята къща, както и по Къща Хиндлиян, съобщи Грозев. Той обясни, че първата е в аварийно състояние и изцяло за ремонт са фасадата и подмяна на прозорците й, а втората подлежи на екстериорен и интериорен ремонт.

Цялото интервю с Богомил Грозев е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

С голям концерт Пловдивската опера открива сезона

Държавна опера –Пловдив открива симфоничния сезон с голям концерт в Дома на културата "Борис Христов". Диригент е Григор Паликаров, а солисти са Мичо Димитров и Виктор Тренев. Програмата включва - Панчо Владигеров - Песен из „Българска сюита“ оп. 21, Георги Златев - Черкин – „Севдана“, Пабло Де Сарасате – „Цигански напеви“, Камий..

обновено на 01.10.24 в 10:19

Отбелязваме Международния ден на музиката и поезията

Днес отбелязваме Международния ден на музиката и поезията 1 октомври. Реконструкция на български обичай и музика от XVI век показват в Eтнографския музей. Този проект е вдъхновен от сведението на един немски пастор от средата на ХVІ век, изпратен на дипломатическа мисия в Османския двор, който наред с всичките интересни сведения за..

публикувано на 01.10.24 в 06:31

Поетът Владислав Христов с награда от конкурса „Морето“

Пловдивският поет Владислав Христов спечели първа награда от националния конкурс „Морето“, който се провежда за девети път в Ахтопол. Награждаването се състоя в неделния ден, на 29-и септември, в артистичното пространството на Galera ah gallery. Събитието е организирано от сдружение „Лумен”. Втора награда за поезия спечели Нинко..

обновено на 30.09.24 в 17:11

Преге - предаване за света на книгите, 28.09. -04.10.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 28. 09. 2024г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге - 28 септември 2024 Рубрика „Напълно непознати“ (нови книги) Итало Калвино. Няка спи под камък. Размисли за литературата и обществото. Есета. 480 стр., ок. 6А, Колибри, 2024г...

публикувано на 30.09.24 в 12:13

Литературно четене в памет на проф. Светлозар Игов

Възпоменателно литературно четене събира днес поети и белетристи в 6-та аудитория на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" . То се провежда година след кончината на проф. Светлозар Игов – литературовед, писател, критик, преводач. Литературният академичен час ще открие проф. Жоржета Чолакова, а сред участниците са Антон Баев,..

публикувано на 30.09.24 в 06:47