Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не очаквам проблем с местата в детските градини

„Съвсем разбираемо, хората искат да се върнат на работа и към нормалния начин на живот и отварянето на детските градини и училищата е много важен момент и за икономиката, и за цялото общество. Малко над 60% от анкетираните заявяват, че отварянето на детските градини е в пряка зависимост с тяхното лично връщане на работа.“ Това заяви заместник-кметът с ресор „Образование“ Стехан Стоянов.

Той подчерта, че решението за отварянето им не е лесно и то  зависи от Националния оперативен щаб. Новини по темата могат да се очакват до две седмици. Дори и да бъдат отворени обаче детските градини, това ще става поетапно и няма да бъде във вида, който всички помнят от преди два месеца.

Стоянов  коментира, че всички разпореждания на НОЩ ще бъдат съобразени с възможностите и условията в общината, но и че всичко, което се коментира засега, е предпоследно.

По думите му, в общината е създадена  организация по график за поддръжката на училищните сгради, а през последния месец усилията са насочени към дворовете на училищата. Днес предстои да бъде обявена и поредната мярка в общинската образователна програма, която е насочена към дворовете на общинските детски градини.

Стоянов бе категоричен, че не очаква проблем с местата в детските градини.  След първото класиране, което  остави 441 деца извън градините,  ще бъде обявено и второ  и трето класиране. За второто класиране отворените места ще бъдат над 700.

„Не очаквам проблеми, особено за първа и втора група. Ще предложим на Пловдивския ОбС увеличаване на броя на групите, но  не с повече от 30 деца, което е един от големите успехи на Пловдив, в сравнение с другите големи градове“.

Стоянов уточни още, че през седмицата се е състояло обсъждане с кметовете  за местата, където е възможно  да бъдат разширени  и построени нови детски градини. А в район „Централен“  предстои да бъдат открити през новата учебна година след основен ремонт ЦДГ „Снежанка“ и ЦДГ „Перуника“  Те отварят вратите си за над 200 деца.

Интервюто – от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43