Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследването на Държавната комисия по хазарта да се разшири

От Антикорупционния фонд сезираха главния прокурор Иван Гешев с призив да бъде направена проверка на съдържанието на публикуваната в края на миналата седмица SMS-кореспонденция между обвиняемия бизнесмен Васил Божков и, както твърди той, финансовия министър Владислав Горанов. Преди дни главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ каза, че е информиран от свои колеги, че няма да проверяват публикуваните от Божков съобщения, тъй като в тази кореспонденция няма нищо нередно.

Пред Радио Пловдив Андрей Янкулов, старши правен съветник в АКФ и бивш заместник-министър на вътрешните работи, каза, че в публичното изявление на главния прокурор се е съдържало неглижиране на оповестените данни от Божков.

"Според нас в тази SMS-кореспонденция се съдържат някои доста притеснителни моменти, които задължително следва да бъдат проверени от прокуратурата за данни за извършени корупционни престъпления от длъжностни лица", каза Янкулов. "Всъщност тази кореспонденция не беше отречена нито от министъра на финансите, нито от други отговорни длъжностни лица, които даваха интерюта по този повод", добави той. Затова и по думите му, с голяма степен на вероятност може да се твърди, че тази кореспонденция е напълно достоверна.

"Ако приемем, че това, което е показано, е достоверно, то само на базата на разменената между двамата информация може да се направи заключение, че евентуално тук са налице притеснителни влияния, които се осъществяват върху Държавната комисия по хазарта".

Янкулов припомни, че в кореспонденцията не твърди, че финансовият министър е давал указания на председателката на ДКХ и отчита след това тези указания на бизнесмена Божков.

"Притеснително е и, че въпросната кореспонденция предхожда ключови заседания на комисията, на които са разглеждани въпроси, свързани с осъществяваната от дружествата на Божков хазартна дейност", смята Андрей Янкулов. Той добави, че въпросната председателка на ДКХ не е привлечена като обвиняема за разлика от други служители в комисията. Те пък са обвинени за твърдени нарушения при събиране на задълженията от дружествата на Божков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03