Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

52 детски градини, 16 ясли и над 20 млечни кухни ще заработят

Детски градини и ясли в Пловдив отварят от 26 май

| обновено на 19.05.20 в 16:51

Общинските детски градини и ясли, както и млечните кухни, от 26 май ще подновят работа при засилен медицински контрол, съгласно указанията на Министерството на здравеопазването и на Министерството на образованието. Това предвижда заповед на кмета на Пловдив Здравко Димитров. 

Няма да се изисква медицинска бележка, на входа ще се мери температурата и всяко дете ще бъде проверено за симптоми. Родителите ще попълват декларация за информирано съгласие и за споделена отговорност относно мерките в детските градини/ясли. Също така те трябва да уведомяват персонала за здравословното състояние на детето и ако те самите имат симптоми.

В първата седмица от работата след 26 май в работата ще се включат и медицинските лица от училищата, за да подпомогнат колегите си от предучилищна възраст. За педагогическия и непедагогически персонал ще бъдат осигурени лични предпазни средства.

„От миналата седмица активно се подготвя отварянето на детските градини и ясли. Учителите в детските градини вече провеждат анкети с родителите за желанието им да пуснат децата си. Изпратени са първите указания към директорите и в рамките на утрешния ден се очаква подробни инструкции от МОН за организирането на работата през деня и протокол за реакция при съмнения за симптоми.“ Това коментира зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Той допълни, че през тази седмица ще се направи допълнителен оглед на сградите и дворовете дали са дезинфекцирани и пръскани срещу кърлежи.

Районните администрации активно се включват в подготовката на възстановяването на учебния процес в яслите и градините. Според указанията се препоръчва на всички родители, които могат да гледат децата си вкъщи, да го направят, защото опасността от заразата все още не е отминала. 

Припомняме, че в анкета на Община Пловдив над 80% от родителите на деца от предучилищна възраст са готови да пуснат децата си на детска градина. Над 60% от семействата от участвалите споделиха, че отварянето на детските градини е пряко свързано със завръщането им на работа.

Директорът на ДГ "Майчина грижа" в Пловдив Маня Върбанова каза: "Имаме девет групи и сме разположени на два административни адреса. При нас над 50% от родителите имат готовност да пуснат децата на градина. Персоналът не е на 100% готов да започне, има учители, които не желаят да работят в тази среда. Моето притеснение е, че децата ще се приемат без бележки от лекар, ние ще мерим температурата на входа. Изискването е да отчитаме темепературата с живачни термометри, това допълнително ни усложнява работата.

Дали децата ще приемат учителя си с маска и с шлем? 

Но пък родителите са притеснени за отпуските и за начин да осигурят отглеждане на детето, те са финансови застрашени, ако не могат да работят. Най-голяма готовност ще имаме да отворим на 26 май."

Майка на дете в Пловдив: "Честно да кажа, с голяма сигурност ще пусна детето си на детска градина, защото то има нужда от средата там. Ние родителите работим, повечето от нас са с работно време, което не ни дава възможност да се грижим за тях. По-добре те да са на градина, за да могат да се социализират, да се учат на дисциплина, и така  да пораснат. Вече имахме разговори с нашата детска градина, много от майките казват със сигурност, ча ще пуснат децата си, ако имат такава възможност."

Репортаж по темата на Живка Танчева и интервю на заместник-кмета в Пловдив Стефан Стоянов. Той посочи, че децата са над 12 000, а персоналът е 2000 души. Стоянов каза : "В готовност са кметствата по райони да осигурят дистанционни термометри, както и защитни средства и дезинфектанти. Ще опитаме една нова форма, спането да е по желание на детето, ще има осигурена дистанция."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43