Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 юни отварят детските градини в Пазарджик, Асеновград, и "Родопи"

Снимка: roditel.bg

Решението е взето на среща на директорите на детските заведения с кмета на Асеновград  д-р Христо Грудев.  Яслите и градините ще работят при спазване на строги санитарно-хигиенни условия.  За посещение няма да се изисква медицинска бележка от личния лекар, но на входа на всяко дете ще се мери температурата, уточниха от общината. 
Заради мерките, всички плюшени играчки в детските заведения трябва да бъдат премахнати. Пясъчниците ще бъдат покрити, а децата ще излизат да играят на двора по групи. Съоръженията и пейките ще се дезинфекцират след ползването им от всяка група. 

Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов разпореди на директорите на детските градини и ясли да подготвят заведенията, като спазват разпоредбите в заповедта на здравния министър за възстановяне на приема на децата.

Всяко детско заведение ще бъде снабдено с препарати за дезинфекция на спиртна основа и почистващи материали за децата и служителите, като видът им ще бъде съобразен с  указанията на Регионалната здравна инспекция.За намаляване риска за здравето на персонала, ще бъдат осигурени всички необходими лични предпазни средства. Ще бъдат раздадени шлемове и маски за  многократна употреба за персона и медицинските сестри, а от бюджета на общината ще се отпуснат средства за закупуване на дистанционни термометри.

До края на следващата седмица трябва да приключат и всички ремонти в градините.

Директорите споделиха, че при проведена анкета с родители за готовност да пуснат децата си на детска градина, очакваният брой деца в групите е между 10 и 12. 

В община Пазарджик посещението ще бъде само по желание на родителите и с изричното условие да декларират, че ще спазват новите правила за работа на детското заведение.

Директорите трябва да утвърдят вътрешни правила за работа на детските заведение в условията на извънредна епидемична обстановка, с които да са запознати всички родители, и да извършат подробен инструктаж на всички членове на педагогическия и непедагогическия персонал.

     



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ОбС обсъжда използването на изкуствен интелект в градския транспорт на Пловдив

Общинският съвет на Пловдив ще заседава днес. Съветниците ще гласуват предложение на градската управа за кандидастване с проект по програма „Европейска инициатива за градско развитие – Иновативни дейности“ на Европейската комисия. В проекта се включва използването на изкуствен интелект, с който Община Пловдив ще бори задръстванията в града и ще осигури..

обновено на 09.10.24 в 06:43

Рангел Бизюрев за пореден път се изправя пред съда по делото "Цалапица"

В Пловдивския Окръжен съд започва поредно заседание по делото „Цалапица“. То е срещу Рангел Бизюрев, обвинен за убийство на 24-годишния Димитър Малинов. Предишното заседание в началото на септември се провали заради отсъствието на основни експерти и вещи лица.  Очаква се днес те да се явят и дадат разяснения  по заключенията в проведените от тях..

обновено на 09.10.24 в 06:43

Слънчева сряда и 25° в Пловдив

Днес от запад на изток ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в Западна България , ще превали краткотраен дъжд . В сутрешните часове на места по Черноморието и в котловините ще има ниска облачност или мъгла. Ще духа умерен вятър от югозапад, който след обяд временно ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните..

публикувано на 09.10.24 в 06:42

Кола блъсна мотористка, тапа на "Пещерско шосе"

Мотористка е ранена при катастрофа на "Пещерско шосе".   Състоянието на водачката не е тежко. Откарана е в болница с травма на крака. Катастрофата е станала, след като кола е отнела предимството на мотора. Движението на "Пещерско шосе" е затруднено, образувала се е огромна тапа.

публикувано на 08.10.24 в 19:57

Обвиниха двама за убийството в Столетово

Двама мъже са задържани и и привлчени като обвиянеми за убийството в карловското село Столетово. През нощта в неделя срещу понеделник там, със следи от насилие,  бе открито тялото на 48 годишният Борис Кисьов. Той е издъхнал в наследствената му къща след нападение с нож.  Среднощно убийство шокира хората в с. Столетово Задържаните за..

публикувано на 08.10.24 в 12:45