Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Списъкът с бизнесмените е опит за отвличане на вниманието

"Публикуваният списък на прокуратурата, свързан с делото за боклука, от пръв поглед ми показа каква е целта. Това е нескопосан опит на прокуратурата да се отвлече на общественото внимание от текущите скандали, които  тресат властта, бизнеса, политиката, магистратурата", коментира в интервю за Радио Пловдив журналистът от сайта Фрогнюз Огнян Стефанов.

По думите му този опит е неуспешен и няма как да успее. "В този списък виждаме все познати имена, но той не дава заявка за сериозно разследване. Ако искаха досега да направят такова разследване, да са го направили".

Журналистът припомни, че преди 8-9 месеца бившият главен прокурор Сотир Цацаров разпореди на ДАНС да изкарат информация за офшорни фирми и сделки, но нищо не се чу. Подобна съдба имаха и други шумно оповестени операции на прокуратурата. 

"Защо по-добре не разследват други списъци, обявени публично? Тефтерчето на "цар" Киро, в което се споменава Менда Стоянова, сега председател на Парламентарната бюджетна комисия и член на ръководството на ГЕРБ, и която сега се появи и в списъка на Васил Божков? Преди това имаше и друг списък в тефтера на Филип Златанов с хора, които трябваше да бъдат "ударени". Който изчезна мистериозно на път за прокуратурата и в който фигурираха интересни съкращения като Б.Б, Цв.Цв. и др.", припомни Огнян Стефанов други шумно оповестени акции.

По думите му действията на прокуратурата издават паника и понеже са свързани с властта и политиката, трябва да прехвърлят фокуса на общественото внимание към нещо друго. 

Огнян Стефанов коментира и т.нар. "комиксова история" на Васил Божков. "В нормалните държави такъв скандал, в който едър бизнесмен си пише есемеси с финансовия министър, би разтърсил правителството и ще хвърчат оставки. У нас обаче главният прокурор дори заявява, че не е чел въпросната комуникация и други прокурори са го информирали, че няма смисъл да се завежда дело. Това е несериозно и обидно", коментира реакцията на прокуратурата разследващият журналист.

Според Огнян Стефанов моделът отново е "моделът КОЙ" на срастване на политически кръгове във властта с престъпни кръгове в бизнеса. "Но имам усещането, че ще има политически трус в държавата. Ако имаме истинско гражданско общество, това отдавна щеше да се случи. 20 000 души ако бяха излезли пред парламента за 2 дни, щеше да има дело за човешкия боклук, а не за този в Плевен, Враца и други градове".

Цялото интервю на Антоанета Петричанска с журналиста Огнян Стефанов е в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19

ИТН ще внесе разума в 50-я парламент

"В листите за предстоящите избори са колеги, с които сме работили от началото ни като създаване на политическа формация ИТН, като отдавна сме се очистили от хора, които искаха да използват платформата ни за други цели. Абсолютно обединени сме като отбор и устремени към много добрите резултати, които ще постигнем със сигурност в Пловдив на 9 юни." Това..

публикувано на 07.05.24 в 10:02

Следобед ще бъдат обявени водачите на листите на ПП-ДБ

Преговорите в коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) приключиха успешно и днес в 15.00 ч. ще регистрираме листата си в РИК. Това съобщи в предаването „Точно днес“ доскорошният депутат Йордан Иванов, който е кандидат за нов мандат от Пловдивска област. Бившият областен управител отказа повече подробности за..

обновено на 07.05.24 в 09:56
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.05.24 в 13:04