Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дезинфекцират кметството в Сърница срещу коронавирус

Кметството в Сърница затвори за дезинфекция до понеделник, след като там бяха открити две служителки с положителна проба за коронавирус. Това съобщи за Радио Пловдив директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова. За мярката тя е научила от кмета.  

Затворени са още някои общински обекти, читалището, библиотеката и пенсионерският клуб, а детските градини още не са отворени, информира кметът на Сърница Неби Бозов. В града новозаразените са общо 5, стана ясно от сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб. 

Освен двете служителки в общината, с коронавирус са още една жена и баща и син на 48 и на 20 години. Всички са роднини на починалата миналата седмица жена с COVID 19. За щастие, и петимата са без симптоми и са в домашна изолация за 28 дни.

Кметът коментира съмненията разпространението на коронавирус да е свързано със събирането на повече хора на едно място около мюсюлманските празници наскоро: 

“Джамиите не са затворени – при спазване на всички мерки, те продължават да са отворени. По пет пъти на ден хората се молят, в джамиите влизат с маски. Но аз ви казах, светът е такъв, че ние сме отворени и дошъл е вирусът. Добре е, че навреме взехме мерки Кризисният щаб да локализираме на първо ниво кои са контактните хора. Да, малко е стряскащо, че от един път са петима души, и то при условие, че на национално ниво падат, но то е защото сме обхванали по-голям брой хора, които са контактни. И ще сме спокойни, че след 14 дни - като им мине карантината на контактните, ще сме запазили здравето на хората”.

Общо 60 проби са направени до момента на контактни на първа линия с новозаразените, каза д-р Магдалена Станева, дир. дирекция “Надзор на заразните болести” в РЗИ Пазарджик. Пробонабирането продължава. Резултатите на вече изследваните се очакват да дойдат от Лабораторията в Пловдив. 

Репортажът може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Промяна в движението на влаковете през Пловдив

От днес влиза в сила промяна в движението на влаковете през Централна гара Пловдив. Заради реконструкцията на Бетонния мост  се преустановява директното преминаване на композициите от и за Пловдив,  към и от южните направления в страната.  По тази причина международният бърз влак № 493 от София за Истанбул и № 492 от Истанбул за София ще се движи по..

обновено на 25.06.24 в 09:19

Открива се OPERА OPEN

С концерт на прочутото сопрано Аида Гарифулина и оркестъра на Опера Пловдив на Античния театър ще бъде открит фестивалът OPERA Open. Едно от най-очакваните музикални събития в оперния афиш това лято e под диригентството на маестро Диан Чобанов. Специалното издание на OPERА OPEN включва две премиерни продукции с участието на световноизвестни..

обновено на 25.06.24 в 09:19

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Това става по проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в системата за външно изкуствено осветление в гр. Асеновград“, а срокът за реализацията му е 18 месеца. Стойността на проекта е 1 078 679 лв., финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  Избраният изпълнител трябва да подмени 1747 бр. стари натриеви..

обновено на 25.06.24 в 09:18

Разследват има ли виновни за смъртта на британеца в болница

Районната прокуратура наблюдава досъдебно производство по повод смъртта на британския гражданин в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив . След събиране на всички доказателства наблюдаващият прокурор ще направи преценка за евентуално привличане към наказателна отговорност – съобщават от държавното обвинение. Разследват случай с пациент, починал след..

публикувано на 24.06.24 в 17:20

Нов опит за довършване на Зоологическата градина в Пловдив

Софийската фирма ще работи по техническото задание за довършването на пловдивската зоологическа градина, ако няма обжалване на обществената поръчка от друг кандидат пред Комисията за защита на конкуренцията. Заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов вече е подписал решението на комисията, класирала на първо място фирма „Екотийм“..

публикувано на 24.06.24 в 14:37