Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки скандалите предсрочни избори няма да има

Въпреки непрекъснатите скандали в управляващата коалиция предсрочни избори няма да има. Това прогнозира в интервю за Радио Пловдив политологът и журналист Явор Сидеров, след днешния коалиционен съвет.

По думите му, нямаше коментари след съвета, защото нямаше новина. Валери Симеонов знае какво говори, а до разпад на коалицията едва ли ще се стигне. Патриотите си дават сметка, че от 3-те партии шансове да прехвърли 4-процентовата бариера има само ВМРО, за разлика от НФСБ и "Атака".

Според политолога причината за поредното обтягане на отношенията в управляващата коалиция - легализирането на доброволчески отряди, които да помагат на полицията в малките населени места, е по-скоро опит за популистки вот. "Такива паравоенни формирования са противоконституционни и нямат място в една правова държава", посочи Явор Сидеров.

От друга страна това може да е опит Обединените патриоти да изтъргуват нещо пред ГЕРБ, които сега са в уязвима позиция. "Знаем за непрекъснатите скандали в партията, ето и днес Цветан Цветанов обяви, че напуска ГЕРБ и ще прави своя партия. Въпреки всичко смятам, че предсрочни избори няма да има, освен ако не се случи гигантски скандал - някъде между строежа на Алепу и записа, в който се чува глас, който много прилича на този на Борисов", коментира политологът.

По думите му Борисов е много умел в изкуството да води лодката на управлението, като от време на време я изстъргва от полепналите "раковини". "Вероятно и сега ще направи така, но все пак това е вече 10-годишна лодка и няма много ентусиасти да се кандидатират за нова коалиция. Това е като термина умора на метала", каза Явор Сидеров.

Според него евентуална партия на Васил Божков би била признание за краха на българската представителна демокрация.

Критичната маса недоволство, която би могла да свали правителството, е свързана донякъде с икономическата криза, идваща след тази с коронавируса. "Скандалите няма да доведат до предсрочни избори. Какво се случи след разследването на вече бившия екоминистър Нено Димов, а за пробива в Търговския регистър миналото лято или за теча на лични данни на милиони българи от НАП? Те не повлияха на рейтинга на правителството", посочи още политологът.

Целия разговор на Антоанета Петричанска с Явор Сидеров е в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03